AMSTERDAM - Kabelproducent Draka rekent op een winststijging van 30 procent tot 51 miljoen euro in het eerste halfjaar. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Het bedrijfsresultaat neemt naar verwachting met 6 procent toe tot 75 miljoen euro. Draka zegt te profiteren van stabiele volumegroei, operationele verbeteringen en kostenbesparende programma's. Het concern heeft daarentegen last van de dalende koers van valuta, zoals de dollar en de pond sterling, ten opzichte van de euro.

Het bedrijf, dat in dertig landen in Europa, Amerika en Azië actief is, liet verder weten dat het de joint venture genaamd YOFC in China met een jaar verlengt. YOFC is de grootste glasvezelmaker van China en Draka heeft al twintig jaar een belang van 37,5 procent.

Chinese markt

De kabelproducent is in onderhandeling over een verdere verlenging met negentien jaar. "We willen dit belang niet verkopen, aangezien de Chinese markt de komende jaren naar verwachting zal blijven groeien", aldus een woordvoerder van Draka.

Aandeelhouder Lucerne Capital Management, met een belang in Draka van ruim 4 procent, pleitte in april voor de verkoop van deze en andere deelnemingen in het buitenland. De deelnemingen zouden nu veel waard zijn en Draka zou het geld goed kunnen gebruiken.

De meeste ophef maakte Lucerne over de verkoop van het belang van bijna 35 procent in Oman Cables Industry (OCI), in de Golfstaat Oman. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zei topman Sandy Lyons van Draka alle opties wat betreft het lucratieve belang open te houden. Woensdag had Draka hierover nog geen beslissing genomen.