NEW YORK - De effectenbeurzen in New York waren dinsdag net als maandag verdeeld. De olieprijs daalde, wat de inflatievrees wel iets deed afnemen, maar beleggers ook stimuleerde zich terug te trekken uit zwaarwegende energiefondsen.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 9,44 punten (0,1 procent) hoger op 12.289,76 punten. De breed samengestelde S&P 500 eindigde 3,32 punten, ofwel 0,2 procent, lager op 1358,44 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 10,52 punten (0,4 procent) naar 2448,94 punten.

Olieprijs

De olieprijs daalde tot onder de 132 dollar. Vrijdag betaalden handelaren nog een recordprijs van meer dan 139 dollar voor een vat ruwe olie. De daling van de olieprijs kwam mede doordat Saoedi-Arabië volgens de Amerikaanse tv-zender CNBC zijn olieproductie dit kwartaal wil opschroeven.

Op de valutamarkt won de dollar terrein. De euro noteerde 1,5454 dollar tegen 1,5470 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Energie

De energiesector daalde, na de koerswinsten van maandag. ExxonMobil en ConocoPhillips gingen respectievelijk 1,3 en 2,5 procent naar beneden. Chevron daalde 2,4 procent en bungelde hiermee onderaan de Dow. Occidental Petroleum dook 3,9 procent in de min.

Druk op de beurzen kwam ook van speculaties over een einde aan de reeks renteverlagingen in de Verenigde Staten. De voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Ben Bernanke, liet maandagavond weten dat de oplopende inflatie een grote bron van zorg is voor de Federal Reserve en dat hij de hoge inflatie hard wil aanpakken.

Daarmee gaf hij aan dat een einde is gekomen aan de reeks renteverlagingen. Mogelijk kan de rente zelfs worden verhoogd.

Coca-Cola

Frisdrankproducent Coca-Cola kreeg een opwaardering van zakenbank Deutsche Bank en maakte een sprong van 3,9 procent, goed voor de eerste plaats in de Dow.

Apple

In de Nasdaq deed technologiebedrijf Apple het goed, met een plus van 2,2 procent. De computerfabrikant kreeg opwaarderingen van twee banken. Apple presenteerde maandag de nieuwste iPhone, de iPhone 3G. Het nieuwe toestel heeft een snellere internetverbinding en een ingebouwde gps-ontvanger.

Telecombedrijf AT&T kwam voorbeurs met een winstwaarschuwing en verloor 0,9 procent. Ook chipproducent Texas Instruments stelde zijn winstverwachting voor het huidige kwartaal naar beneden bij. Texas Instruments verloor 2,9 procent.

Washington Mutual

Washington Mutual steeg 6,9 procent, nadat het maandag 17 procent had verloren. De hypotheekverstrekker daalde toen op de vrees dat het bedrijf de komende drie jaar nog miljarden moet afschrijven op riskante leningen.

Slot

Lehman Brothers daalde dinsdag wederom, na het verlies van ruim 12 procent maandag. Analisten denken dat de bank minder winst zal laten zien de komende jaren vanwege het plan om 6 miljard dollar op te halen met een aandelenuitgifte. Het fonds daalde 6,7 procent.