TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten zijn dinsdag met stevige verliezen geëindigd door nieuwe zorgen over de kredietcrisis. Verder zinspeelde Fed-voorzitter Ben Bernanke in een toespraak maandagavond erop dat de rente in de Verenigde Staten niet meer zal worden verlaagd.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot met een verlies van 160,21 punten (1,1 procent) op 14.021,17 punten. De financiële fondsen zaten weer in de hoek waar de klappen vielen door het nieuws over grotere verliezen bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Dat wakkerde de zorgen over de kredietcrisis opnieuw aan. Zo daalde de grootste bank van Japan Mitsubishi UFJ 1,8 procent en zakte Mizuho 1,3 procent. Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste bank, verloor 2 procent.

Bernanke

De voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Bernanke, waarschuwde maandagavond in een toespraak voor een oplopende inflatie en zei alles te doen om die te bestrijden.

Chinese banken gingen hard onderuit door extra maatregelen van de Chinese overheid om de hoge inflatie aan banden te leggen. Commerciële banken in China moet nu grotere hoeveelheden geld apart houden dan voorheen. Industrial & Commercial Bank of China, de grootste van het land, verloor 8,4 procent. De beurs in Hongkong sloot 4,2 procent in de min en de hoofdgraadmeter in Shanghai verloor 7,7 procent, het grootste verlies in een jaar.

Elders in het Verre Oosten was het beursbeeld ook negatief. De beurs in Seoul daalde 1,9 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 2,6 procent.