NEW YORK - De beurzen in New York sloten maandag verdeeld na een goede start. In het laatste half uur van de handel haalden de beurzen een eerder verlies weer in.

De financiële sector drukte weliswaar op de effectenmarkten, maar deze druk werd enigszins gecompenseerd door meevallende cijfers over de huizenmarkt en een relatief lagere olieprijs.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een plus van 70,51 punten, ofwel 0,6 procent op 12.280,32 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 1,08 punt (0,1 procent) hoger op 1361,76 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 15,10 punten, ofwel 0,6 procent, in de min op 2459,46 punten.

Alcoa

De grootste stijger in de Dow was Alcoa. Het staalconcern won 7,5 procent. Het gerenommeerde zakenblad Barron's meldde zondag op zijn website dat de aandelen van het staalconcern tot een kwart hoger zouden kunnen gaan op de hogere aluminiumprijzen. Ook als de onderneming een overnamekandidaat wordt, kunnen de aandelen omhoog schieten, zo concludeert het zakenblad.

McDonald's

McDonald's bood ook steun aan de Dow. Het aandeel won 4,1 procent, nadat de hamburgerketen beter dan verwachte omzetcijfers over mei had bekendgemaakt.

Energiefondsen

De energiefondsen ExxonMobil en Chevron zaten in de lift en stegen respectievelijk 2,6 en 1,7 procent. Beleggers lijken erop te gokken dat de olieprijs weer zal stijgen. De olieprijs bewoog maandag rond de 135 dollar. Afgelopen vrijdag steeg de prijs van een vat ruwe olie nog naar een recordniveau van meer dan 139 dollar per vat.

Koopopties

Het aantal koopopties op bestaande woningen in de Verenigde Staten steeg in april onverwacht met 6,3 procent ten opzichte van een maand eerder. Analisten hadden gerekend op een afname met een half procent.

Banken

Zakenbank Lehman Brothers zette de beurzen onder druk met het bericht te rekenen op een verlies van 2,8 miljard dollar in het tweede kwartaal. Om zijn kaspositie te versterken gaat de bank voor 6 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven. De zakenbank daalde bijna 9 procent.

Branchegenoot JPMorgan Chase bungelde met een min van 6,4 procent onderaan de Dow. Bank of America en Citigroup noteerden een respectievelijk 2,9 en 2,3 procent lagere koers. Morgan Stanley verloor 3,5 procent.

Ook uitspraken van onder meer centrale bankpresident van Dallas Richard Fisher deden de beurzen geen goed. Hij liet in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC weten dat het onwaarschijnlijk is dat de wereldwijde inflatiedruk zal verdwijnen.

Apple

Apple drukte zwaar op de Nasdaq. Het fonds daalde 2,7 procent. De computerfabrikant introduceerde maandag zijn nieuwe iPhone, de iPhone 3G, een toestel dat gebruik maakt van een derde generatie netwerk, ook wel UMTS genoemd.

Euro en dollar

De euro verloor terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde op 1,5635 dollar vergeleken met 1,5715 dollar bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.