AMSTERDAM - Het Damrak is maandag negatief gesloten, onder invloed van slecht nieuws vanuit de bankensector. De financials kregen de zwaarste klappen te verwerken nadat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers een miljardenverlies had aangekondigd in het tweede kwartaal van dit jaar.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot 1,41 punt ofwel 0,3 procent lager op 469,82 punten. De index voor het middensegment de MidKap ging het slechter af met een verlies van 13,15 punten (2 procent) op een stand van 656,17 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen respectievelijk 0,1 en 0,2 procent. Londen verloor 0,5 procent.

Lehman Brothers kondigde maandag een miljardenverlies aan over het tweede kwartaal van dit jaar, veel groter dan verwacht. Om de kaspositie te verbeteren, wil de bank voor 6 miljard dollar nieuwe aandelen gaan uitgeven.

UBS

Eerder op de dag speculeerden beleggers al dat de Zwitserse bank UBS meer verliezen over het tweede kwartaal gaat aankondigen. Aandelen UBS verloren op de beurs in Zürich 3,3 procent.

Bankverzekeraar Fortis leverde de grootste negatieve bijdrage aan de AEX met een verlies van 4,4 procent. Ook ING en Aegon deden het slecht met verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,1 procent.

In de MidKap-index was BinckBank een van de grootste dalers met een min van ruim 5 procent. Volgens handelaren was dit deels te wijten aan angst onder beleggers dat particuliere beleggers worden afgeschrikt door de slechte stemming op de aandelenmarkten. De klanten van Binck zijn vooral particulieren die in aandelen handelen.

Koerswinst

De schade bij de index van grote fondsen in Amsterdam werd beperkt door een koerswinst van zwaargewicht Shell van 2,2 procent. Het olieconcern profiteerde van een aanhoudende hoge olieprijs. Ook SBM Offshore was gewild. Het aandeel van de toeleverancier aan de olie-industrie won 0,9 procent.

De euro noteerde op 1,5715 dollar vergeleken met 1,5730 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.