NEW YORK - Een sterk tegenvallend werkloosheidscijfer zorgde vrijdag voor rode cijfers op Wall Street. De werkloosheid bleek in mei opgelopen te zijn tot 5,5 procent.

Analisten hadden gerekend op een lichte stijging tot 5,1 procent. De hoge olieprijs versterkte het negatieve sentiment en daardoor zakten de beurzen dieper in de rode cijfers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op 12.209,81 punten. Dat is 394,64 punten lager dan bij het slot op donderdag, ofwel 3,1 procent. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 43,37 punten en stond op 1360,68 punten.

Een verlies van 3,1 procent. Schermenbeurs Nasdaq raakte 3 procent (75,38 punten) kwijt op 2474,56 punten.

Werkloosheid

De toename van de werkloosheid was de scherpste stijging op maandbasis sinds februari 1986. Het aantal mensen zonder baan staat nu op het hoogste niveau sinds oktober 2004.

Het tegenvallende cijfer deed de positieve stemming die donderdag op Wall Street heerste teniet. Donderdag sloot de Dow-Jonesindex nog met een winst van 1,7 procent.

Olieprijs

De olieprijs is vrijdag snel gestegen en verbrak zelfs het record van 135,09 dollar per vat ruwe olie (159 liter) van 22 mei. Aan het begin van de week stond de prijs nog op ruim 126 dollar per vat. Tegen het slot van de beurzen piekte de prijs op iets meer dan 139 dollar.

De sterke stijging op vrijdag had waarschijnlijk te maken met een rapport van zakenbank Morgan Stanley die voorspelde dat de olieprijs in juli naar 150 dollar zou kunnen stijgen. Ook de opmerkingen van de Israëlische minister van Transport dat een aanval op Iran "onontkoombaar'' is, dreef de prijs op.

General Electric

Zwaargewicht General Electric was een van de vele dalers in de S&P 500. Het aandeel verloor ruim 3 procent. Vliegtuigbouwer Boeing liet een min zien van ruim 4 procent.

Financiële dienstverleners schreven ook rode cijfers. Verzekeraar American International Group daalde 6,8 procent. Bank JPMorgan verloor 4,8 procent.

Yahoo!

Yahoo! was met een plus van 0,3 procent een van de weinige stijgers op Wall Street. Beleggers reageerden positief op de brief die grootaandeelhouder Carl Icahn aan het internetbedrijf schreef. Hij vindt dat het bedrijf zichzelf voor 34 dollar per aandeel moet aanbieden aan softwaregigant Microsoft.

Icahn is ontevreden over de afwijzing van het overnamebod van 33 dollar per aandeel dat Microsoft eerder dit jaar deed.

Euro

De euro kostte in de New Yorkse valutahandel 1,5770 dollar. In de Europese handel ging de Europese munteenheid nog voor 1,5732 dollar van de hand.