BILTHOVEN - ASM International (ASMI) heeft een bod ontvangen op een belangrijk deel van zijn activiteiten in de productie van chipmachines.

De Nederlandse onderneming liet vrijdag weten dat concurrent Applied Materials 400 miljoen tot 500 miljoen dollar (320 miljoen euro) wil betalen voor de onderdelen ALD en PECVD.

Verkoop zou grote gevolgen hebben voor de huidige strategie van ASMI. De onderneming uit Bilthoven wil juist zelfstandig de prestaties van haar divisie chipmachines verbeteren en presenteerde daarvoor onlangs een ambitieus plan.

Aandeelhouders

Een probleem voor ASMI is echter dat het tegenstand ondervindt van enkele grote aandeelhouders. Die vinden dat ASMI al jarenlang ondermaats presteert met de productie van chipmachines.

Zij willen daarom de bestuursvoorzitter van ASMI vervangen en een eigen plan doorvoeren om de onderneming weer op het goede pad te krijgen. De aandeelhouders hebben voor de uitvoering nota bene een oud-bestuurder van Applied Materials op het oog.

Bod

ASMI zegt nu het bod van Applied Materials intern te bestuderen. Het bedrijf zal niet later dan 14 juni laten weten of het ingaat op de avances van het Amerikaanse bedrijf.

Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel ASMI met 17 procent tot 19,84 euro na de bekendmaking van het bod.