NEW YORK - De effectenbeurzen in New York lieten donderdag stevige koerswinsten zien. Enkele Amerikaanse detailhandelsbedrijven kwamen met positieve omzetcijfers. Daarnaast bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week onverwacht was gedaald in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 213,97 punten, ofwel 1,7 procent, naar 12.604,45 punten. De breder samengestelde S&P 500 noteerde een winst van 2 procent op 1404,05 punten. De Nasdaq-index steeg 1,9 procent naar 2549,94 punten.

Volgens analisten lieten de detailhandelscijfers en de ww-aanvragen zien dat de Amerikaanse economie er niet zo slecht voorstaat. Wall Street putte er in ieder geval moed uit, terwijl beleggers de afgelopen dagen nog vooral pessimisme uitstraalden.

Wal-Mart

Wal-Mart was in de Dow-Jonesindex een van de belangrijkste stijgers. De detailhandelsgigant boekt in mei een omzetgroei van 3,9 procent, terwijl analisten op een toename van 1,6 procent hadden gerekend.

Voor juni rekent Wal-Mart op een groei van 2 tot 4 procent. De koers van het concern steeg 3,7 procent en belandde zelfs even op het hoogste niveau in bijna vier jaar.

Vodafone

Verizon Communications was ook een spekkoper. Het concern mag zich samen met Vodafone gaan ontfermen over Alltel, een grote aanbieder van mobiele telefonie op het Amerikaanse platteland. Verizon en Vodafone betalen de huidige eigenaren, TPG en Goldman Sachs Capital Partners, 28,1 miljard dollar. Beleggers zagen wel wat in de overname, gezien de koerswinst van ruim 5 procent voor Verizon.

De luchtvaartsector kreeg een impuls van Lehman Brothers. De zakenbank liet zich positief uit over de reorganisaties die de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen nu doorvoeren om zich te wapenen tegen de hoge brandstofprijzen.

Airlines

United Airlines steeg 10 procent, Northwest Airlines kreeg er zelfs 15 procent bij. Continental Airlines steeg minder hard, met 4,8 procent, hoewel het donderdag een reorganisatie aankondigde waarbij drieduizend banen verloren gaan.

De prijs van een vat olie steeg donderdag fors nadat de dollarkoers was gedaald op de valutamarkten. In New York werd voor een vat Amerikaanse olie van 159 liter 128,15 dollar betaald, bijna 6 dollar meer dan woensdag.

De euro kostte in de New Yorkse valutahandel 1,5595 dollar. In de Europese handel ging de Europese munteenheid nog voor 1,5555 dollar van de hand.