AMSTERDAM - De Europese beurzen reageerden donderdag verdeeld op uitspraken van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB). Trichet liet weten een renteverhoging in juli niet uit te sluiten.

De AEX-index sloot met een winst van 3,69 punten, ofwel 0,8 procent, op 482,26 punten. De MidKap-index ging 3,99 punten ofwel 0,6 procent vooruit en sloot op 680,09 punten. De beurs in Londen won 0,4 procent. Die in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 0,2 en 0,3 procent achteruit.

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England liet donderdag het belangrijkste rentetarief ongemoeid. De rente in de eurozone staat momenteel op 4 procent, in Groot-Brittannië staat de rente op 5 procent.

Trichet

De beurzen zagen aanvankelijk de koersen stijgen, maar leverden al snel weer wat winsten in. Voorman Trichet van de ECB liet in een toelichting weten dat zijn bank "in een staat van verhoogde alertheid verkeert".

Analisten betitelden zijn uitspraken als "agressief". De Europese inflatie kwam in mei uit op een recordniveau van 3,6 procent, terwijl de ECB op een inflatie mikt van net onder de 2 procent.

ING

De AEX werd gesteund door koerswinst bij onder meer het zwaarwegende ING. Het financiële fonds steeg 0,5 procent. Ook andere Europese financiële fondsen waren in trek. Zo klom Deutsche Postbank 1,1 procent. Het Duitse concern heeft vier geïnteresseerden gevonden, die het bankconcern mogelijk willen overnemen.

Ook Royal Bank of Scotland steeg op overnamenieuws, met 3,8 procent. Het concern wil een verzekeringstak verkopen. Onder meer Allianz en Zurich Financial zouden interesse hebben.

Crédit Agricole

De Franse bank Crédit Agricole was de grootste verliezer op de Franse beurs met een min van 8 procent. Een lager dan verwachte prijs bij een aandelenuitgifte viel niet goed onder beleggers.

KPN was in de AEX een van de grootste stijgers met een plus van 1,6 procent, mede door overnamenieuws in de telecomsector. France Télécom bracht een voorlopig bod uit van circa 30 miljard euro op het Zweedse Teliasonera. Ook zei de Duitse dochter van KPN, E-Plus, dat het dit kwartaal goed boert.

AMG

In de MidKap was Advanced Metallurgic Group (AMG) bovenin te vinden, met een plus van 3,6 procent. Woensdag bungelde AMG nog onderaan de lijst met een verlies van 3 procent, mede door de oplopende metaalprijzen.

De euro won terrein ten opzichte van de dollar en noteerde 1,5555 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,5460 dollar. De olieprijs liep mede daardoor wat op tot 123,87 dollar per vat van 159 liter.