NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag na een goede start toch nog in het rood beland. Beleggers schrokken van zorgen bij centralebankpresident Ben Bernanke over de inflatie in de Verenigde Staten.

Bernanke verklaarde tijdens de handel op Wall Street dat de inflatieverwachtingen voor de lange termijn een "belangrijke zorg" zijn voor het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Koerswinsten sloegen daarna om in verliezen. De Dow-Jonesindex eindigde 12,37 punten, ofwel 0,1 procent, lager op 12.390,48 punten. De S&P 500 moest bijna een halve punt inleveren op 1377,20 punten.

Nasdaq

Alleen de Nasdaq-index bleef op winst staan en sloot 0,9 procent hoger op 2503,14 punten. Technologiefondsen drukten de Nasdaq omhoog nadat een index van inkoopmanagers had uitgewezen dat de dienstensector in de VS vorige maand harder is gegroeid dan verwacht.

Fondsen

Ook andere fondsen profiteerden aanvankelijk van het voorbeurs gepubliceerde nieuws uit de dienstensector. Maar net als maandag en dinsdag was de handel wispelturig, vooral door onzekerheid over de mate waarin de financiële sector nog lijdt onder de hypotheek- en kredietcrisis.

Obligatieverzekeraars

Woensdag was er slecht nieuws voor de Amerikaanse obligatieverzekeraars MBIA en Ambac. Het kredietbeoordelingsbureau Moody's liet weten zijn beoordeling voor deze bedrijven mogelijk te verlagen.

De aandelen van beide concerns gingen daardoor hard onderuit. MBIA verloor 16 procent aan beurswaarde, Ambac 17 procent. Ook de koersen van andere financials kwamen onder druk te staan.

American Express

Een opvallende stijger onder de financiële fondsen was American Express. De koers steeg 3 procent nadat de topman van de creditcardmaatschappij had gezegd dat de winst dit jaar met 6 procent kan stijgen.

General Motors

General Motors moest een stap terugdoen na koerswinsten in de twee voorgaande handelsdagen. Nu stond er een verlies van 3,2 procent op de borden.

Olie en euro

Luchtvaartmaatschappijen profiteerden van de sterk gedaalde olieprijs. Woensdag ging er nog eens bijna 2 procent van de prijs van een vat olie af. United Airlines kondigde bovendien reorganisatieplannen aan en zag de koers met 7 procent omhoog schieten.

De euro noteerde in de New Yorkse valutahandel 1,5430 dollar tegen 1,5460 dollar eerder op de dag in Europa.