AMSTERDAM - Op een door kredietzorgen negatief gestemde beurs in Amsterdam moest olieconcern Shell woensdag 3,2 procent inleveren. De dalende olieprijs was de grootste oorzaak. Het verlies van het zwaarwegende oliefonds drukte het koersgemiddelde naar beneden.

Onder invloed van hogere standen op Wall Street maakten de Europese beurzen aan het eind van de handel wel iets van de eerder geleden verliezen goed. De AEX-index in Amsterdam noteerde een slot dat 5,33 punten ofwel 1,1 procent lager was op 479,57 punten. De MidKap-index ging 0,6 procent achteruit en sloot op 677,69 punten.

De beurs in Londen verloor 1,5 procent. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 0,8 en 1,4 procent achteruit.

Ruwe olie

Bij het slot van de Europese beurshandel kostte een vat ruwe Amerikaanse olie 122,80 dollar, 1,2 procent minder dan een dag eerder. De dalende olieprijs zette de hele Europese oliesector onder druk. In Londen ging de koers van BP 3,9 procent achteruit. Het Franse Total daalde in Parijs 3,8 procent.

Ook dienstverleners aan de olie-industrie, zoals SBM Offshore en Fugro, moesten terug. SBM noteerde 1,4 procent in de min. Fugro stond onderin de MidKap-index met een verlies van 3,2 procent.

Berichtgeving rond zakenbank Lehman Brothers, die naar verluidt kapitaal moet aantrekken om de balans te versterken, leidde tot angst onder beleggers dat de kredietcrisis nog niet voorbij is. Dit leidde tot lagere standen over de hele breedte van de AEX-index. Verzekeraar Aegon was een van de grootste verliezers met een koersdaling van 2,3 procent.

Akzo Nobel

Chemieconcern AkzoNobel wist zich als een van de weinige hoofdfondsen in Amsterdam aan de malaise te onttrekken. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch liet zich positief uit over het bedrijf en handhaafde zijn koopadvies. De koers steeg 1,6 procent.

De Europese staatsobligaties zaten onder invloed van de slechte stemming op de effectenmarkten in de lift. De toonaangevende Duitse bundfutures noteerden een winst van 0,4 procent en noteerden een stand van 112,01.

De euro stond op 1,5460 dollar, tegen een stand van 1,5450 dollar bij het einde van de Europese beurshandel dinsdag.