NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag in het rood beland. Beleggers vroegen zich af de koersen niet te hard zijn gestegen in mei en begonnen hun aandelen te verkopen.

Vooral de vermeende zwakke broeders op Wall Street leden onder de twijfel. Daaronder bevonden zich Wachovia en Lehman Brothers, twee grote financiële instellingen die door de hypotheek- en kredietcrisis in de problemen zijn gekomen.

Lehman Brothers

Wachovia zag zich maandag genoodzaakt om zijn topman te ontslaan, rond Lehman Brothers circuleerden dinsdag geruchten dat het een beroep moet doen op de kapitaalmarkt om zijn financiële positie te versterken.

Beleggers lijken er weinig vertrouwen in te hebben dat het goed komt met beide bedrijven. Wachovia zakte ruim 6 procent in koers, voor Lehman bedroeg de schade zelfs meer dan 9 procent. Deze koersdalingen drukten ook de koersen van andere banken.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,8 procent tot 12.402,85 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 0,6 procent moest inleveren tot 1377,65 punten. Voor de Nasdaq-index bedroeg het verlies 0,4 procent tot 2480,48 punten.

General Motors

Wall Street was nog goed aan de dag begonnen. Dit was mede te danken aan General Motors, een belangrijk fonds in de Dow-Jonesindex.

Het autoconcern presenteerde plannen die verkoopsucces minder afhankelijk moeten maken van de benzineprijs. GM verkoopt mogelijk zijn Hummer-merk en zal zich richten op de productie van kleinere wagens.

Aandeel

Het aandeel GM stond aan het einde van de handel 0,8 procent hoger. Maandag was het autoconcern ook al in trek.

Dat was naar aanleiding van een bericht in het veelgelezen beleggersblad Barron's dat de beurswaarde van het bedrijf de komende jaren kan verdrievoudigen.

Boeing

Een opvallende daler in de Dow was Boeing (min 3,7 procent). De vliegtuigbouwer leed onder het sentiment dat de luchtvaart een zware periode tegemoet gaat.

Dinsdag waarschuwde de Ierse prijsvechter Ryanair dat de hoge olieprijzen tot lagere winsten zullen leiden.

Toespraak

Beleggers wisten niet zo goed hoe ze moesten omgaan met een toespraak van centralebankpresident Ben Bernanke. Volgens Bernanke zorgt de verzwakking van de dollar het afgelopen jaar voor een oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

Dit leidde tot speculaties dat de Amerikaanse centrale banken zich meer gaan richten op bestrijding van de inflatie. Dit zou kunnen gebeuren met renteverhogingen.

Dollar

Nadat Bernanke had gesproken, volgde een run op de dollar. De euro kostte daardoor in de New Yorkse valutahandel 1,5455 dollar, bijna 1 dollarcent minder dan maandag.

Tegelijkertijd daalde de olieprijs fors, omdat de dollar opeens weer een vluchthaven werd. Voor een vat Amerikaanse olie van goede kwaliteit werd 124,35 dollar betaald. Maandag was dat nog bijna 128 dollar.