TOKIO - De effectenbeurzen in Azië zijn dinsdag met ruime verliezen gesloten. De banken stonden weer onder druk door hernieuwde zorgen over de kredietcrisis, terwijl in Tokio exporteurs last hadden van een sterkere yen.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen eindigde met een verlies van 230,97 punten (1,6 procent) op 14.209,17 punten. De grootste verliezers in Tokio waren exporteurs door een aantrekkende yen tegenover de dollar. Autofabrikant Honda Motor verloor 3,3 procent en rivaal Toyota zakte 1,3 procent. Sony ging 2,9 procent omlaag.

Ook de banken stonden onder druk in het Verre Oosten. Dat kwam door de lagere kredietstatus die een drietal grote banken op Wall Street kreeg toegekend van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Dat vergroot de angst voor meer afschrijvingen door de kredietcrisis. In Sydney daalde Macquarie Bank 6 procent en in Tokio verloor Mitsubishi UFJ 1 procent.

Sydney

De graadmeters in de rest van Azië sloten dan ook lager. De beurs in Sydney eindigde 1,4 procent in de min en de Kospi in Seoul sloot 1,5 procent lager. De Hang Seng in Hongkong stond 2,2 procent lager in de middaghandel.