AMSTERDAM - De beleggers in Europa dumpten maandag op grote schaal aandelen van banken nadat een Britse hypotheekverstrekker met grote problemen naar buiten was gekomen. Daardoor wist geen enkele beursgraadmeter het hoofd boven water te houden.

De Britse hypotheekbank Bradford & Bingley liet maandagochtend weten dat de kredietcrisis tot financieringsproblemen heeft geleid. De Amerikaanse investeringsgroep Texas Pacific Group heeft in ruil voor een belang van 23 procent een kapitaalinjectie van 179 miljoen pond (227 miljoen euro) gegeven.

De problemen van Bradford & Bingley leidden op de beurs weer tot angst dat de kredietcrisis nog lang niet is uitgeraasd. Britse banken kregen de zwaarste klappen. Bradford & Bingley raakte zelfs meer dan 20 procent van zijn beurswaarde kwijt.

Damrak

ING en Fortis daalden in Amsterdam met respectievelijk met 1,9 procent en 1,6 procent. Zij waren daarmee op het Damrak niet de sterkste dalers. Reed Elsevier daalde bijvoorbeeld 2,8 procent, Heineken verloor 2,7 procent.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 6,37 punten, ofwel 1,3 procent, tot 479,15 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs daalden de belangrijkste beursgraadmeters tussen de 0,8 procent en 1,6 procent.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam ontsnapte Aegon aan de malaise. Het verzekeringsconcern presenteerde in Londen ambitieuze groeidoelstellingen en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 1,5 procent. Aegon wil zijn afhankelijkheid van de Verenigde Staten verminderen en mikt op groei in opkomende markten.

Océ

Océ was onder de middelgrote fondsen spekkoper door overnamegeruchten. Konica Minolta zou interesse hebben in de Nederlandse fabrikant van printers en kopieermachines. Océ steeg 2,3 procent in koers. Daarmee leverde het aandeel een belangrijke bijdrage aan de winst van de Midkap-index van ruim 0,2 procent tot 671,35 punten.

Bandenproducenten Michelin en Continental waren in Parijs en Frankfurt de gebeten hond. Zakenbank Credit Suisse zei te verwachten dat de hoge olieprijzen effect zullen hebben op de winstgevendheid van de bedrijven en verlaagde de winstverwachtingen. Michelin ging 4,9 procent achteruit, Continental verloor 4,6 procent.

Een vat ruwe olie kostte aan het einde van de Europese beurshandel 128,95 dollar. De euro noteerde een stand van 1,5540 dollar, tegen 1,5560 dollar vrijdag.