NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden woensdag de hele dag in de plus. Een meevallend inflatiecijfer verlichtte zorgen over een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 0,5 procent (66,20 punten) op 12.898,38 punten.

De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,4 procent (5,62 punten) tot 1408,66 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent (1,58 punten) hoger op 2496,70 punten.

Opluchting

"We zagen vandaag een klassieke reactie van opluchting na de koersverliezen van de laatste paar handelssessies", aldus een Amerikaanse handelaar.

Dinsdag eindigden de meeste indices in de min vanwege onder meer een tegenvallende prognose van supermarktconcern Wal-Mart en de oplopende olieprijs.

Inflatie

De inflatie kwam in april uit op 0,2 procent op maandbasis, terwijl op 0,3 procent was gerekend. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de prijzen met 3,9 procent. Hier hadden analisten een toename met 4 procent voorzien.

Rente

De gunstige inflatiecijfers verlichtten zorgen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente moet verhogen.

Als de Fed de rente niet hoeft te verhogen, zijn over het algemeen de kosten om te lenen voor consumenten lager.

Dat zal een positieve uitwerking hebben op de consumentenuitgaven en de bedrijfsinvesteringen.

Analisten

De Federal Reserve verlaagde twee weken geleden de rente met een kwart procentpunt tot 2 procent. Analisten verwachten dat het voorlopig de laatste renteverlaging was in een opeenvolgende reeks van renteverlagingen de afgelopen maanden.

Sommigen rekenen zelfs op een renteverhoging later dit jaar om de oplopende inflatie te beteugelen.

Deere

's Werelds grootste tractorfabrikant Deere kwam met kwartaalcijfers die overeenkwamen met de prognoses. De vooruitzichten van Deere stelden echter teleur en het aandeel verloor 9,9 procent.

Hewlett-Packard

Technologieconcern Hewlett-Packard veerde woensdag met 3,1 procent terug, nadat het dinsdag flink onderuit was gegaan.

Het bedrijf kondigde dinsdag een bod ter waarde van 13,9 miljard dollar op automatiseerder EDS aan. Een aantal analisten vinden de afgesproken prijs te hoog.

Hypotheekvertrekker

Hypotheekvertrekker Freddie Mac stond met 9,1 procent in de plus. Het bedrijf rapporteerde een fors kwartaalverlies, dat desondanks kleiner was dan verwacht.

Het bedrijf liet bovendien weten dat het 5,5 miljard dollar aan nieuw kapitaal heeft aangetrokken.

Olieprijs

De olieprijs daalde woensdag iets tot 124 dollar per vat, nadat dinsdag op een haar na een prijs van 127 dollar werd behaald.

De prijsdaling kwam deels doordat de Iraanse regering ontkende dat het van plan zou zijn minder olie te exporteren.

Euro

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro dinsdag op 1,5461 dollar tegen 1,5457 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.