AMSTERDAM - Het Damrak in Amsterdam liet woensdag een positief beeld zien. De AEX-index steeg boven andere Europese beurzen uit doordat de zwaargewichten ING, Arcelor Mittal en Shell flink wonnen.

De AEX-index sloot 7,91 punten, ofwel 1,7 procent, hoger op 488,39 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, won 12,62 punten, ofwel 1,9 procent op 695,44 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 0,1 en 1,1 procent omhoog.

Bankverzekeraar ING stond de hele dag op winst na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Beleggers waren onder de indruk van een sterke commerciële groei bij het concern. De koers noteerde 3,9 procent hoger. Ook andere financiële fondsen gingen erop vooruit. De financials Aegon en Fortis plusten respectievelijk 0,4 en 1,3 procent.

Arcelor Mittal

Staalconcern Arcelor Mittal publiceerde voorbeurs ook kwartaalcijfers. Deze waren in lijn met de marktverwachtingen. De koers van het aandeel won 4,2 procent.

Uit Brussel kwam het bericht dat de Europese Commissie de overname van digitale kaartenmaker Tele Atlas door TomTom heeft goedgekeurd. Het nieuws deed het aandeel gedurende de dag nauwelijks van zijn plek komen. Het aandeel van de producent van navigatieapparatuur negatief met een min van 0,7 procent. De koers van overnameprooi Tele Atlas ging met 2,4 procent omhoog.

EADS

In Parijs was lucht- en ruimtevaartconcern EADS de grote winnaar. Het concern maakte, met dank aan vliegtuigbouwer en dochter Airbus, winst in het eerste kwartaal. Het aandeel steeg met 5,9 procent.

Ook de grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, stond op winst. De kwartaalresultaten van de bank vielen mee en het aandeel won 4,9 procent.

Logica

In de MidKap-index was automatiseerder Logica de winnaar. Dinsdag was het aandeel al 2 procent gestegen toen beleggers een voorschot namen op gunstige eerstekwartaalcijfers die het bedrijf woensdag bekend zou maken. Toen de omzetverbetering inderdaad goed bleek, was dit reden voor een verdere stijging van 5,1 procent.

Ook de bouwers en baggeraars in de MidKap-index zaten in de lift. Baggeronderneming Boskalis ging 3,5 procent omhoog, bouwbedrijf Heijmans won 3 procent en bouwbaggeraar BAM Groep noteerde een plus van 1,4 procent.

Spyker

Op de lokale markt stond autobouwer Spyker Cars in de belangstelling. Het bedrijf zou onderhandelingen voeren met een aantal Chinese branchegenoten om hen deel te laten nemen in de vennootschap Spyker of China. Spyker steeg hierop bijna 10 procent.

De euro stond woensdag op 1,5457 dollar, tegen 1,5510 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.