AMSTERDAM - De nettowinst van bank en verzekeraar ING is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald met bijna 19 procent tot 1,54 miljard euro door onrust op de financiële markten en de zwakke dollar. Dat meldde ING woensdag. Analisten voorspelden over de eerste drie maanden gemiddeld een nettowinst van 1,66 miljard euro.

ING schreef in het eerste kwartaal 55 miljoen euro na belasting af als gevolg van riskante beleggingen. Dat is minder dan de 194 miljoen euro die ING het vorige kwartaal afschreef op beleggingen in risicovolle Amerikaanse hypotheken. Het bedrijf moest daarnaast door gebrek aan liquiditeit in de markt - de kredietcrisis - 2,3 miljard euro afboeken via de balans.

"De onrust op de financiële markten in het eerste kwartaal zorgde voor een winstdaling, ondanks sterke commerciële groei", zei topman Michel Tilmant in een toelichting.

De winst uit verzekeren liet een forse daling zien van 31,2 procent tot 722 miljoen euro. Marktvorsers hadden een winst van 1 miljard euro verwacht. De winst uit bankieren steeg licht tot 1,4 miljard euro. Analisten gingen gemiddeld uit van 1,06 miljard euro.