NEW YORK - De effectenbeurzen in New York lieten dinsdag tegen het slot een wisselend beeld zien, nadat ze het grootste deel van de dag op verlies hadden gestaan. Beleggers waren teleurgesteld in de verwachtingen van de toonaangevende supermarktketen Wal-Mart.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 0,3 procent (44,13 punten) lager op 12.872,08 punten. De breed samengestelde S&P 500-index stond 0,01 procent (0,54 punten) lager op 1403,04 punten. De schermenbeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent (6,63 punten) hoger op 2495,12 punten.

Yahoo!

Yahoo! stond dinsdag ruim 6 procent hoger, nadat televisiezender CNBC had bericht dat grootaandeelhouder Carl Icahn in opstand wil komen tegen het bestuur van Yahoo!. Het concern weigerde vorige week een verhoogd bod van Microsoft, waarna de softwaregigant zich terugtrok uit het proces.

Wal-Mart

Hoewel de eerstekwartaalcijfers van supermarktketen Wal-Mart beter waren dan verwacht, viel de eigen prognose voor het tweede kwartaal niet in goede aarde. Wal-Mart kampt met een slecht economisch klimaat in de Verenigde Staten en hogere transportkosten. Het aandeel verloor 2,3 procent.

Elektronica

Beleggers waren niet te spreken over het bod van technologieconcern Hewlett-Packard (HP) op automatiseerder EDS. HP bereikte overeenstemming met de top van Electronic Data Systems over een bod van 13,9 miljard dollar, inclusief schulden. De computerfabrikant wil door de overname op het gebied van IT-dienstverlening de concurrentie aangaan met marktleider IBM.

Analisten op Wall Street reageerden over het algemeen kritisch op de overeenkomst. Zij vinden dat HP een te hoge premie betaalt voor een langzaam groeiend bedrijf. Het aandeel HP kelderde 4,5 procent, terwijl EDS 1,2 in de plus stond.

Detailhandelverkopen

Beleggers reageerden wel gunstig op het macrocijfer over de detailhandelverkopen dat voorbeurs werd bekendgemaakt. De detailhandelverkopen in de VS bleken in april met 0,2 procent te zijn gedaald. Dat is meer dan analisten hadden verwacht.

De daling had echter vooral te maken met de sterke daling in de autoverkopen als gevolg van de hoge olieprijs. Exclusief de verkoop van auto's stegen de verkopen met 0,5 procent. "De consument is springlevend ondanks alle alarmerende rapporten over stijgende voedsel- en energieprijzen'', aldus een Amerikaanse analist.

Noodkrediet

Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zei dinsdag dat het door zijn orgaan verstrekte noodkrediet de financiële sector geholpen heeft.

Het herstelproces is volgens hem echter nog niet voltooid. Hiermee was hij voorzichtiger dan topmannen van een aantal Amerikaanse banken, die erop hintten dat het einde van de kredietcrisis al in zicht zou zijn.

Olieprijs

De olieprijs bereikte dinsdag in New York een recordhoogte van bijna 127 dollar per vat van 159 liter. Berichtgeving dat Iran de olieproductie zou willen verlagen speelde hierbij mee. Later daalde de prijs weer iets tot 125,90 dollar. "De hoge olieprijs kan de consumentenuitgaven negatief beïnvloeden'', zegt een Amerikaanse analist.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro dinsdag op 1,5500 dollar tegen 1,5510 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.