AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen lieten dinsdag een verdeeld beeld zien. Rond het middaguur doken ze in de min, waarna de belangrijkste graadmeters in Duitsland en Parijs en de MidKap in Amsterdam het verlies weer wisten weg te werken.

De handel was tamelijk beweeglijk. De AEX-index eindigde 1,59 punten, ofwel 0,3 procent lager op 480,48 punten. De MidKap stond 3,08 punten, ofwel 0,5 procent hoger op 682,82 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden op een winst van respectievelijk 0,5 en 0,3 procent. Londen noteerde 0,1 procent in de min.

Overal in Europa zaten financials in het slop. In Londen daalde de koers van Barclays 1,6 procent. In Parijs verloor Credit Agricole 5,6 procent na de aankondiging dat de bank een grote aandelenemissie overweegt om klappen die het heeft opgelopen door de kredietcrisis op te vangen. Ook Fortis behoorde tot de verliezers. Het aandeel zakte 1,1 procent. De markt was licht teleurgesteld over de kwartaalresultaten van de bank en verzekeraar.

Corporate Express

De winnaar van de dag op het Damrak was en bleef Corporate Express met een stijging van 6,2 procent. Het hogere overnamebod van branchegenoot Staples van 8 euro was de aanleiding voor beleggers om in het aandeel te stappen.

Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore wist een verlies dinsdag weer weg te werken en eindigde 0,2 procent in de plus. Dit ondanks een verlaging van het beleggingsadvies voor het aandeel door zakenbank Morgan Stanley.

Crucell

In de MidKap-index stak Crucell met kop en schouders boven de rest uit met een winst van 8,7 procent. Het bedrijf meldde een halvering van het nettoverlies tot 9 miljoen euro. Analisten hadden vooraf gerekend op een verlies van 14 miljoen euro.

Ook automatiseerder Logica ging omhoog. Het aandeel noteerde een plus van 2 procent. Volgens Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, namen beleggers een voorschot op een trading update woensdag waarin het bedrijf met betere vooruitzichten moet komen.

Olie

De olieprijs steeg weer tot recordhoogte. Beleggers telden op de termijnmarkten in New York bij het slot van de Europese beurzen 126,50 euro neer voor een vat ruwe olie van 159 liter. De euro noteerde 1,5510 dollar, tegen een stand van 1,5530 dollar bij het einde van de Europese handelsdag op maandag.