AMSTERDAM - De Amerikaanse kantoorinrichter Staples heeft zijn bod op de Nederlandse branchegenoot Corporate Express verhoogd naar 8 euro van 7,25 euro per aandeel. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Corporate Express was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Staples zegt meerdere malen, tot vrijdag jongstleden toe, de bestuurders van Corporate Express te hebben uitgenodigd voor een constructieve dialoog over het oorspronkelijke bod. Het bestuur van Corporate Express weigert over de voorstellen te praten omdat het bod een substantiële onderwaardering van het bedrijf zou zijn.

"Gezien het gebrek aan bereidheid van Corporate Express om te praten over een transactie, zullen we ons bod nu rechtstreeks aan de aandeelhouders voorleggen. Wij bieden harde contanten, tegenover de aanzienlijke onzekerheden van de langetermijnplannen van het management", aldus Staples-bestuursvoorzitter Ron Sargent.

Premie

Rekening houdend met het dividend van 21 cent per aandeel dat Corporate Express aan zijn aandeelhouders heeft uitgekeerd, betekent het nieuwe bod een premie van ongeveer 90 procent ten opzichte van de aandelenkoers van 4,32 euro van Corporate Express op 4 februari. Dat was de dag dat er in de markt geruchten ontstonden over een mogelijk bod op het Nederlandse bedrijf.

Staples liet weten "aanzienlijke vorderingen" te hebben gemaakt met de voorbereidingen van een formeel bod. Het bedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouders en heeft de Nederlandse vakorganisaties ontmoet. Daarnaast heeft Staples een concept van het aanbiedingsmemorandum ter goedkeuring ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Staples verwacht een formeel bod te kunnen doen nadat de AFM daarmee heeft ingestemd.

Staples verwacht als voorwaarde voor gestanddoening te stellen dat ten minste 75 procent van de aandelen moet worden aangemeld.