AMSTERDAM - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 808 miljoen euro.

Dat is lager dan de 1,09 miljard euro verwacht door analisten. De winst werd met 380 miljoen euro gedrukt door negatieve effecten van de kredietcrisis, meldde Fortis dinsdag.

In de eerste drie maanden van vorig jaar boekte Fortis nog een winst van 1,17 miljard euro. "Het blijven zeer moeilijke tijden met een verdere verslechtering van de financiële markten in de tweede helft van maart 2008", zei topman Jean-Paul Votron in een toelichting.

De nettowinst van de van ABN Amro overgenomen onderdelen werd het afgelopen kwartaal voor het eerst meegenomen in de cijfers van Fortis en kwam uit op 319 miljoen euro. Fortis nam vorig jaar samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro over voor 70 miljard euro.

Winst

De winst uit bankieren van Fortis kwam uit op 721 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 891 miljoen euro. Een jaar geleden bedroeg de winst uit bankieren nog 903 miljoen euro. De winst uit verzekeren bedroeg 219 miljoen euro tegen 352 miljoen euro vorig jaar. Hier was de verwachting 360 miljoen euro.

Fortis schreef 231 miljoen euro af bij het bankbedrijf en 149 miljoen euro bij de verzekeringstak. Het voorgaande kwartaal moest de bankverzekeraar 1,5 miljard euro afschrijven op de riskante beleggingen. Analisten hadden al voorspeld dat de afschrijvingen dit kwartaal minder groot zouden zijn.

De waarde van de beleggingsportefeuille van Fortis is onder meer door de afschrijvingen gedaald met 4,5 miljard euro tot 43,3 miljard euro.