NEW YORK - Banken, verzekeraars en de olieprijs zetten vrijdag de toon op Wall Street. Een recordverlies van American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, bezorgde beleggers angst voor de gezondheid van de financiële sector.

Bij het slot noteerde de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 0,9 procent lager op 12.745,88 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index leverde 0,7 procent in op 1388,28 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 2445,52 punten.

AIG

AIG maakte donderdagavond na het slot van de New Yorkse aandelenbeurs een eerstekwartaalverlies van 7,8 miljard dollar bekend. Het verlies werd veroorzaakt door afschrijvingen vanwege de kredietcrisis.

Het bedrijf liet weten 12,5 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te willen halen om de balans te versterken. AIG was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 8,2 procent.

Citigroup

Een andere grote speler in de sector, Citigroup, maakte vrijdag bekend dat het voor circa 400 miljoen dollar aan niet-kernactiviteiten wil afstoten.

Ook Citigroup is zwaar getroffen door de kredietcrisis. De bank heeft tot dusver 45 miljard dollar afgeschreven op aan de hypotheekmarkt gerelateerde beleggingsproducten. Het aandeel Citigroup werd 2,3 procent minder waard.

Olieprijs

De olieprijs bereikte opnieuw een recordniveau. De opmars begon op maandag, toen voor het eerst meer dan 120 dollar voor een vat (159 liter) werd neergeteld. Vrijdag liep de prijs op tot 126,20 dollar. Tegen het eind van de handel op Wall Street kostte een vat 126,05 dollar, een stijging van 1,9 procent.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron stonden respectievelijk 0,9 en 0,4 procent in de min. Analisten hadden uiteenlopende meningen over de reden voor de koersdalingen.

Volgens sommigen werd de winst van de afgelopen weken verzilverd door beleggers. Anderen wezen erop dat het bij een bepaalde hoogte van energieprijzen moeilijker wordt voor energiebedrijven om de hogere grondstofkosten door te berekenen aan afnemers.

Farmaceuten

Ook farmaceuten hadden het zwaar. S&P 500-fonds Bristol Myers Squibb leverde 4,9 procent in na berichten dat een concurrent binnenkort een generieke versie van de succesvolle bloedverdunner Plavix op de markt mag brengen in Europa. Branchegenoot Mylan stelde teleur met zijn eerstekwartaalcijfers en werd afgestraft met een koersdaling van ruim 9 procent.

Technologie

Technologie-aandelen deden het redelijk. De Nasdaq deed het beter dan de twee andere indices, mede dankzij goed nieuws van Activision en een positief analistenrapport over technologiebedrijf Nvidia.

Activision, een producent van computerspelletjes, presenteerde een beter dan verwachte winst in het eerste kwartaal dankzij populaire titels als 'Guitar Hero 3' en 'Call of Duty 4', die eind 2007 werden uitgebracht.

De nettowinst van 17 cent per aandeel was ruim drie keer zo hoog als de gemiddelde verwachting van analisten. Activision won 12,9 procent, terwijl Nvidia 2,3 procent hoger werd gezet.