NEW YORK - De graadmeters op Wall Street kwamen donderdag nauwelijks van hun plaats. Aandelen van mijnbouw-, metaal- en technologiebedrijven stonden in de belangstelling, maar de toon werd opnieuw gezet door de ontwikkeling van de olieprijs, die een nieuw record bereikte.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,4 procent hoger op 12.866,78 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 0,4 procent tot 1397,68 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,5 procent vooruit tot 2451,24 punten.

Alcoa, 's werelds grootste aluminiumproducent, was de uitblinker bij de Dow-fondsen met een winst van 4,1 procent. Mijnbouwer Freeport McMoRan Copper & Gold was bovenaan de S&P 500 te vinden met een plus van 3,2 procent. De bedrijven profiteerden van hogere metaalprijzen. Caterpillar, dat onder andere bulldozers maakt voor de mijnbouwindustrie werd 1 procent duurder.

Merill Lynch

Technologieaandelen profiteerden van positief commentaar van zakenbank Merrill Lynch, dat een aantal vooraanstaande bedrijven uit de sector tegen de huidige koersen "koopwaardig" noemde. Dow-component United Technologies steeg 1,4 procent, ook S&P 500-fonds Apple werd 1,4 procent duurder.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron profiteerden van de hoge olieprijs met koerswinsten van respectievelijk 1,3 en 2,2 procent. De prijs van een vat ruwe olie steeg in de laatste handelsuren met 0,8 procent tot 124,50 dollar. Woensdag zorgde de opmars van de olieprijs nog voor het grootste verlies op Wall Street in de afgelopen maand.

Wal-Mart

Ook Wal-Mart deed het goed op Wall Street. De grootste winkelketen ter wereld presenteerde beter dan verwachte omzetcijfers waarop het aandeel 0,6 procent hoger werd gezet. Branchegenoten Target en Cosco maakten ook de omzetcijfers over april bekend.

Targets omzet steeg met 3,1 procent, lager dan de gemiddelde analistenverwachting van 4,5 procent. Het aandeel daalde 2,1 procent. Cosco deed het beter dan verwacht en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 1 procent.

Coca Cola

De hoge olieprijs voedde bezorgdheid onder beleggers over de invloed op consumentenbestedingen. Aandelen van producenten van consumentenartikelen werden van de hand gedaan. Coca Cola leverde 1,3 procent in.

Banken en verzekeraars behoorden opnieuw tot de verliezers. De aandelen stonden onder druk nadat de toezichthouder SEC bekendmaakte strengere regels voor de sector te overwegen om een toekomstige kredietcrisis te vermijden. De waakhond wil onder andere weten wat de langetermijnplannen zijn voor het aantrekken van kapitaal. De zakenbanken staan extra in de belangstelling van de SEC sinds Bear Stearns in maart bijna failliet ging. Zakenbank JPMorgan Chase daalde 1,2 procent en Morgan Stanley leverde 1,6 procent in.

Verzekeraar American International Group (AIG), dat nabeurs zijn eerstekwartaalcijfers presenteert, verloor 2,1 procent en was daarmee de op een na sterkste daler in de Dow. Het bedrijf heeft naar verwachting voor het tweede kwartaal op rij verlies geleden als gevolg van de kredietcrisis.

Doe-het-zelf-keten Home Depot was de sterkste daler in de Dow. Het aandeel moest 2,2 procent achteruit zonder aanwijsbare reden. De euro noteerde 1,5394 dollar in vergelijking met 1,5408 dollar bij het slot van de Europese beurzen.