AMSTERDAM - De belangrijkste Europese effectenbeurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. Beleggers borduurden aanvankelijk voort op de koersverliezen op Wall Street een dag eerder, maar het laatste handelsuur bracht licht herstel.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam stond aan het einde van de handel 0,69 punten (0,1 procent) lager op 484,61 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daarentegen sloot nagenoeg vlak op 682,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten 0,1 en 0,4 procent lager. Londen won 0,2 procent.

De Europese Centrale Bank besloot donderdag zoals verwacht de herfinancieringsrente ongemoeid te laten. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone bleef 4 procent. De Britse centrale bank besloot evenmin te tornen aan de rente.

Unilever

In de AEX-hoofdgraadmeter in Amsterdam was het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever de sterkste stijger. het bedrijf kwam voorbeurs met hoger dan verwachte omzetcijfers over het eerste kwartaal. Beleggers beloonden dat resultaat met een koerswinst van 3,9 procent.

Ook het uitzendconcern Randstad was bovenin de AEX terug te vinden met een koersstijging van 1,9 procent. Hetzelfde gold voor de vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco, die 1,3 en 0,8 procent vooruit gingen.

Heineken

Heineken behoorde tot de verliezers van de dag met een min van 2 procent. Dat kwam door de slechter dan verwachte kwartaalresultaten van zijn Belgisch-Braziliaanse branchegenoot InBev. Die weet de tegenvallende cijfers aan oplopende kosten en zei dat het gehele brouwersgilde daar last van heeft.

De financiële fondsen gingen omlaag, in navolging van hun Amerikaanse branchegenoten die volgens de beurswaakhond SEC in de toekomst nauwlettender in de gaten moeten worden gehouden door de overheid. AEGON, ING en Fortis sloten respectievelijk 2,1, 1,3 en 0,4 procent lager.

ASMI

In de MidKap-index was chipmachinebouwer ASMI de winnaar met een plus van 2,1 procent. Woensdag werd bekend dat adviesbureau RiskMetrics de aandeelhouders van ASMI adviseert tijdens hun jaarvergadering op 21 mei te stemmen voor het vervangen van de topman en vier commissarissen. Twee grootaandeelhouders hopen zo een nieuwe strategie door te drukken waarvan zij denken dat die leidt tot meer waarde.