NEW YORK - Wall Street werd woensdag in de greep gehouden door een verdere stijging van de olieprijs. In de loop van de handelsdag werd een nieuw record neergezet van ruim 123 dollar per vat.

De prijsstijging brengt zorgen met zich mee over de invloed ervan op de inflatie, consumentenbestedingen en bedrijfswinsten.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 1,6 procent lager op 12.814,35 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 1,8 procent tot 1392,57 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,8 procent en eindigde op 2438,49 punten.

Nigeria

Olie werd duurder vanwege aanhoudende bezorgdheid over voldoende toevoer. Zo is het onrustig in Nigeria, een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld, waar rebellen eerder deze week een aantal pijpleidingen van Shell opbliezen.

Daarnaast wil de Opec tot nu toe nog geen gehoor geven aan de roep uit de westerse wereld om meer olie te produceren.

Prijs

Aan het eind van de beurshandel in New York kostte een vat (159 liter) 123,75 dollar, een stijging van 1,6 procent.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron leverden 1,4 en 1,6 procent in, maar vooral bedrijven die veel olie verbruiken hadden last van de duurdere olie. Chemiebedrijf DuPont en koeriersbedrijf FedEx leverden respectievelijk 2,2 en 4 procent in.

FedEx

FedEx had overigens ook last van tegenvallende cijfers van US Postal Service, dat een verlies leed van 707 miljoen dollar in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Het nationale postbedrijf kampte met de lagere groei van de Amerikaanse economie en een daling van het aantal verstuurde poststukken.

"Zwakte in de huizen- en kredietmarkten, waar veel post in omgaat, waren de voornaamste reden voor het lagere volume", aldus het bedrijf.

Zwaarste klappen

De zwaarste klappen vielen echter in de financiële sector, waar beleggers besloten na koersstijgingen in de afgelopen dagen de winsten te verzilveren.

American International Group bungelde onderaan in de Dow met een verlies van 6,9 procent. Ook American Express en JP Morgan moesten achteruit en daalden respectievelijk 4,4 en 3,5 procent.

Huizenbouwers

Ook huizenbouwers moesten het ontgelden na een tegenvallend rapport over het aantal koopopties op Amerikaanse woningen.

De nationale makelaarsorganisatie maakte kort na de handelsaanvang bekend dat het aantal opties in maart met 1 procent is gedaald ten opzichte van februari.

Het cijfer over februari werd herzien tot -2,8 procent van een eerder gemelde -1,9 procent. De aandelen van huizenbouwers Toll Brothers en KB Home werden respectievelijk 4,6 en 3,5 procent minder waard.

Walt Disney

Walt Disney was een van de weinigen die zich aan de malaise wist te onttrekken en was de uitblinker bij de Dow-fondsen.

Dinsdagavond, na het slot op Wall Street, presenteerde het bedrijf veel beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers. Het aandeel steeg woensdag 2,9 procent.

Euro

De euro noteerde 1,5403 dollar in vergelijking met 1,5370 dollar bij het slot van de Europese beurzen.