AMSTERDAM - De Europese beurzen zetten hun klim woensdag voort. Over de hele linie gingen de indices omhoog. De AEX-index in Amsterdam bleef opnieuw boven de psychologisch belangrijke barrière van 480 punten.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, sloot 1,0 procent hoger op 485,30 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 1,2 procent tot 682,27 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs, kregen er respectievelijk 0,7 procent 0,8 procent en 0,7 procent bij.

"Een mooi dagje, op naar de vijfhonderd punten", zei Erik Nugteren, vermogensbeheerder bij De Vries & Co. "Je neemt een belangrijke weerstand weg door boven de 480 punten verder te klimmen. Veel mensen zullen nu gaan instappen."

Macrocijfer

De Europese beurzen vonden verder steun in een meevallend macrocijfer uit de Verenigde Staten. De arbeidsproductiviteit steeg in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 2,2 procent, terwijl analisten hadden gerekend op een toename van 1,5 procent.

In heel Europa was de halfgeleiderindustrie sterk in trek. In Frankfurt steeg de koers van Infineon 3,3 procent en in Parijs was STMicroelectronics met een plus van 4,0 procent bovenin de index te vinden.

ASML

De in Amsterdam genoteerde fabrikant van chipmachines ASML was koploper van de AEX-index en won 4,0 procent. ASMI, het kleine broertje, voerde de MidKap aan en steeg 7,9 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie profiteerde van een koopadvies van zakenbank Petercam.

Producent van navigatieapparatuur TomTom was ook bovenin de AEX te vinden. De koers van het aandeel steeg 3,9 procent. Dinsdag was het aandeel ook al 8 procent gestegen. Handelaren verklaarden de stijging door speculaties op een spoedige goedkeuring door de Europese Commissie van de overname van TeleAtlas.

Aegon

Verzekeraar Aegon meldde dat de nettowinst het eerste kwartaal met 78 procent is gedaald. Desondanks steeg het aandeel 0,9 procent. Volgens Nugteren is dit tekenend voor de stemming op de beurzen. "Het is allemaal wat rationeler, er is wat meer rust op de markt. In de financiële sector is het dit jaar nog puinruimen, maar 2009 zou een mooi jaar kunnen worden."

Ook Akzo Nobel publiceerde kwartaalcijfers. Het chemieconcern heeft last van de teruglopende Amerikaanse consumentenmarkt. Hoewel de resultaten meevielen, reageerden beleggers teleurgesteld en zetten ze de koers van het aandeel 2,1 procent lager.

BinckBank

In de MidKap was BinckBank de grote verliezer. Het aandeel noteerde een min van 4,0 procent. De aanleiding was een verlaging van het beleggingsadvies voor de internetbroker door ABN Amro.

De euro noteerde 1,5370 dollar tegen 1,5550 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op dinsdag.