NEW YORK - Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, drukte dinsdag zijn stempel op de aandelenhandel in New York. Tegenvallende eerstekwartaalcijfers drukten Wall Street in het rood, maar nadat het bedrijf zich optimistisch uitliet over de toekomst, werd de weg omhoog gevonden.

Ook aandelen uit de technologie- en energiesectoren stonden in de belangstelling.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde een half uur voor het slot 0,4 procent hoger op 13.026,29 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1418,93 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent op 2484,88 punten.

Fannie Mae

Fannie Mae stelde beleggers aanvankelijk teleur met een groter dan verwacht verlies van 2,5 miljard dollar in het eerste kwartaal. Later op de dag zeiden bestuurders van het bedrijf dat het zwaartepunt van de kredietcrisis achter de rug is.

Om de financiële positie te versterken, gaat Fannie Mae het dividend verlagen en is het bedrijf van plan 6 miljard dollar aan vers kapitaal uit de markt te halen. Het aandeel opende ruim 5 procent in de min, maar noteerde tegen het eind van de handelsdag ruim 8 procent hoger.

Yahoo

Ook Yahoo deed goede zaken. Maandag kelderde de koers van het internetbedrijf nog met 15 procent nadat softwarereus Microsoft bekendmaakte zijn bod op de onderneming in te trekken. Dinsdag werd het aandeel Yahoo 4,5 procent duurder. Beleggers leken te hopen op een hervatting van de overnamegesprekken. Microsoft bood, na een verhoging, 47,5 miljard dollar ofwel 33 dollar per aandeel Yahoo. Dat bedrijf wilde echter 37 dollar per aandeel. Het aandeel Microsoft steeg 2,5 procent.

MGM Mirage

Een andere opvallende stijger was MGM Mirage, de op een na grootste uitbater van casino's ter wereld. Het bedrijf maakte in de loop van de dag bekend dat de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar met 30 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het bedrijf zorgde de groeivertraging van de Amerikaanse economie voor een flinke daling van de uitgaven in gokstad Las Vegas. Aanleiding voor de koersstijging van 7,6 procent was de mededeling van het bedrijf dat het blijft zoeken naar manieren om de omzet op te voeren en op kosten te besparen.

Luchtvaart

De luchtvaartsector moest het, evenals op maandag, ontgelden vanwege de aanhoudende opmars van de olieprijs. UAL Corp, het moederbedrijf van United Airlines, leverde bijna 6 procent in. Northwest Airlines, een partner van KLM, verloor 4,7 procent. Oliemaatschappij ExxonMobil profiteerde juist en schreef 0,7 procent bij.

Olie

Maandag liep de olieprijs op tot een record van 120 dollar per vat (159 liter). Dinsdag zorgde berichten over onlusten in Nigeria, een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld, ervoor dat de prijs steeg tot 122 dollar per vat. Zakenbank Goldman Sachs bracht in de loop van de dag een rapport uit over de prijsontwikkeling in de komende jaren. De analisten van de bank denken dat de prijs in de komende zes maanden tot 2 jaar kan oplopen tot 150 tot 200 dollar per vat.