AMSTERDAM - De verliezen op de belangrijkste Europese aandelenbeurzen werden dinsdag in het laatste handelsuur flink teruggedrongen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 480,66 punten, een verlies van 0,2 procent of 0,7 punten ten opzichte van maandag. De MidKap-index van middelgrote fondsen eindigde op 674,08 punten, een winst van 0,5 procent. De beurs in Londen sloot onveranderd, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,5 en 0,4 procent verloren.

De Zwitserse zakenbank UBS maakte dinsdagochtend opnieuw een miljardenafschrijving bekend op beleggingen die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. In de Europese banksector is UBS het zwaarst getroffen door de kredietcrisis. Het aandeel leverde in Zürich 4,5 procent in.

Swiss Re

UBS was niet de enige met slecht nieuws, ook Swiss Re, 's werelds grootste herverzekeraar en Fannie Mae, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, stelden beleggers teleur. De nettowinst van Swiss Re halveerde in het eerste kwartaal ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar, mede door afschrijvingen vanwege de kredietcrisis. Fannie Mae leed een veel groter dan verwacht verlies van 2,2 miljard dollar.

De tegenvallers waren voor veel handelaren reden om een deel van de koerswinsten op de aandelen van banken en verzekeraars in de afgelopen weken te verzilveren. Aegon was de sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 3,2 procent. Fortis en ING leverden respectievelijk 1,3 en 1 procent in.

TomTom

De producent van navigatieapparatuur TomTom was een opvallende stijger met een 7,7 procent hogere aandelenkoers, zonder duidelijke reden. Ook TomToms overnameprooi TeleAtlas (plus 1,5 procent) was gewild. Een handelaar in Amsterdam verklaarde de koerssprong door nieuwe hoop dat de overname spoedig zal worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Naast TomTom deed ook het staalconcern ArcelorMittal goede zaken met een koerswinst van 3,3 procent. Dat had te maken met een gunstige beleggingsaanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

Fugro

Bij de middelgrote fondsen profiteerden Fugro en Vopak van de aanhoudende opmars van de olieprijs. Bodemonderzoeker Fugro, dat een groot deel van zijn omzet haalt uit werk voor de offshoreindustrie en tankopslagbedrijf Vopak wonnen respectievelijk 2,2 en 2,4 procent.

Dinsdag steeg de olieprijs voor het eerst boven de 122 dollar per vat, na op maandag 120 dollar per vat te hebben bereikt. Voornaamste redenen voor de snelle prijsstijgingen zijn de onrust in Nigeria en de zwakke dollar.

De euro stond dinsdag op 1,5550 dollar, tegen 1,5490 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.