NEW YORK - De aandelenkoersen in New York gingen maandag omlaag. Groeiende ongerustheid onder beleggers over de overname van hypotheekverstrekker Countrywide Financial door branchegenoot Bank of America drukte zwaar op de beurzen.

Ook een nieuw record van de olieprijs deed de koersen geen goed. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde ruim een half uur voor het einde 0,6 procent lager op 12.976 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1409 punten. De techbeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 2464 punten.

Hypotheekvverstrekker

Countrywide Financial viel 15,1 procent. Analisten denken dat Bank of America mogelijk een lager bod zal willen uitbrengen dan de ongeveer 4 miljard die het begin dit jaar op tafel legde. Het is zelfs mogelijk dat de hypotheekverstrekker zijn bod intrekt, zo verwachten de marktvorsers. Bank of America daalde 1,8 procent.

Volgens een Amerikaanse analist zouden beleggers het niet doorgaan van de overname als een teken kunnen zien "dat de kredietcrisis zich blijft verdiepen. Velen zeggen dat het op zijn eind loopt, maar dat komt van mensen die er het meest van profiteren."

Zakenbank

Het nieuws deed ook andere banken en verzekeraars geen goed. 's Werelds grootste verzekeraar AIG daalde 3,4 procent. Zakenbank Merrill Lynch verloor 1,8 procent. De banken JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wachovia gingen tussen de 0,8 en de 2,9 procent omlaag.

De olieprijs brak maandag door de 120 dollar-grens. Beleggers maken zich zorgen over de onrust in Nigeria en de politieke spanningen tussen Iran en het Westen. Voor een vat ruwe olie van 159 liter telden beleggers in de middaghandel 120,01 dollar neer, een stijging van 3,2 procent.

Yahoo

Microsoft liet weten zijn bod van meer dan 47 miljard dollar op Yahoo! in te trekken. Het aandeel Yahoo! verloor hierop bijna 15 procent tot iets onder de 30 dollar. Het bod van Microsoft bedroeg 33 dollar per aandeel, terwijl Yahoo! niet lager wilde gaan dan 37 dollar per aandeel.

Microsoft vond dat een te hoge prijs en trok het bod afgelopen weekeinde in. Microsoft daalde 0,6 procent en aartsrivaal Google won 2,1 procent. Branchegenoten Ebay en Amazon moesten inleveren, respectievelijk 0,8 en 1,4 procent.

Fusie

De aanbieder van mobiele telefonie Sprint Nextel steeg 11,4 procent. Volgens mediaberichten zou Deutsche Telekom interesse hebben in een overname van Sprint of een fusie van Sprint met de eigen Amerikaanse mobieletelefoniedochter T-Mobile USA.

Ook een artikel van de zakenkrant Wall Street Journal stuwde het aandeel. Volgens de zakenkrant wil Sprint mogelijk het Nextel-onderdeel afstoten of omvormen tot zelfstandig bedrijf.

Film

Een andere opvallende stijger was Marvel Entertainment. Het succesvolle openingsweekend van diens kaskraker Iron Man deed de koers van het aandeel ruim 7,78 procent klimmen. De film wist meer dan 100 miljoen dollar binnen te halen in de kaartverkoop in de VS, ruim boven de verwachting. Bovendien liet Marvel weten in 2010 en 2011 een serie vervolgen op de markt te brengen.

De euro noteerde 1,5487 dollar, tegen een stand van 1,5490 dollar aan het einde van de Europese handel eerder op de dag.