AMSTERDAM - De federale justitie in de VS gaat financiele bedrijven onderzoeken die een rol speelden in de subprime-hypotheekcrisis, met bijzondere aandacht voor banken op Wall Street en hypotheekverstrekkers. Dat blijkt maandag uit een persbericht.

De aanklagers in het oostelijke disctrict van New York hebben een team samengesteld van wetshandhavers en onderzoekers op zowel federaal als staats- en lokaal niveau.

De groep zal onderzoek doen naar mogelijke misstanden, zoals hypotheekfraude bij effectenhandelaren tot fraude op de aandelenbeurs, handel met voorkennis en boekhoudfraude.

Het team wil onderzoek doen naar een twintigtal bij de kredietcrisis betrokken zakenbanken of verstrekkers van slechte kredieten. De namen van de bedrijven zijn niet bekendgemaakt.

Criminaliteit

Volgens de Amerikaans openbare aanklager Benton Campbell is het 'nog onduidelijk' hoeveel criminaliteit het team zal aantreffen, met name op Wall Street, dat de waarde van aandelen sterk zag dalen in het afgelopen jaar.

Het nieuwe onderzoeksteam borduurt voort op reeds bestaand onderzoek dat werd ingesteld door het New-Yorkse stadsdeel Brooklyn. Een daarvan betrof een poging om uit te vinden of de Zwitserse bank UBS zijn hypotheekeffecten wel voldoende gewaardeerd had.