AMSTERDAM - Beleggers waren maandag niet vooruit te branden. Een meevallend macrocijfer uit de Verenigde Staten vond geen weerklank op de Europese aandelenmarkten. Lagere standen op Wall Street droegen ook niet bij aan de stemming.

Handelaren spraken van een gezapige stemming en een nieuwsluwe handelssessie. Een meevallend cijfer over de groei van de Amerikaanse dienstensector, een indicator voor de stand van de Amerikaanse economie, was geen aanleiding voor koersstijgingen. De graadmeter kwam in april uit op 52 punten, terwijl analisten hadden gerekend op 49,6 punten.

De AEX eindigde nagenoeg onveranderd op 481,38 punten. Ook de MidKap-index kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot op 670,98 punten. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent en de CAC-40 in Parijs ging 0,1 procent naar beneden. De beurs in Londen was dicht.

Opgang

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer heeft de AEX de afgelopen tijd een "mooie opgang" gehad. Koenders gelooft dat aandelen verder omhoog kunnen als gevolg van de verbetering van het beursklimaat.

Op de Europese beursvloeren reageerden oliefondsen Shell en Total lauw op de onrust in Nigeria en de politieke spanningen tussen Iran en het Westen. Shell won 0,2 procent, terwijl Total in Parijs 0,3 procent steeg. De koers van toeleverancier van de olie- en gasindustrie SBM Offshore moest wel inleveren met een min van 0,6 procent.

ASML

De technologiesector verloor terrein op het nieuws dat softwarereus Microsoft zijn overnamebod op internetbedrijf Yahoo! heeft ingetrokken. Chipmachinefabrikant ASML was met 2,3 procent de grootste verliezer in de AEX. ASM International werd in de MidKap 1,9 procent lager gezet. Automatiseerder Ordina koerste 0,8 procent lager.

De vastgoedfondsen deden goede zaken in de AEX, zonder dat daarvoor een specifieke reden was. Unibail-Rodamco was met een winst van 1,3 procent de uitschieter naar boven. Corio volgde met een plus van 1,2 procent.

EADS

In Parijs stond het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS met een verlies van 3,8 procent onderaan de CAC, nadat Duitse media hadden gemeld dat dochterbedrijf Airbus in problemen kan komen als de verkoop van een aantal fabrieken doorgaat. De vrees bestaat voor vertragingen in de levering van de superjumbo A380.

De euro was maandagmiddag 1,5490 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag kostte de munt 1,5570 dollar.