NEW YORK - Na een positieve start op Wall Street vrijdag, trok serverfabrikant Sun Microsystems de Nasdaq al snel in het rood. Het bedrijf kwam onverwachts met een kwartaalverlies en zette ook andere technologiebedrijven op verlies.

"We hebben stevige winsten achter de rug en het was weer tijd voor tegengas", aldus een Amerikaanse handelaar. De S&P 500 en de Dow-Jones schommelden heen en weer tussen een klein verlies en een kleine winst. Ze wisten de week uiteindelijk met winsten te eindigen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (48,20 punten) hoger op 13.058,20 punten. De breedsamengestelde S&P 500-index won 0,3 procent (4,56 punten) en sloot op 1413,90 punten. Technologiebeurs Nasdaq moest 0,2 procent (3,72 punten) inleveren en kwam uit op 2476,99 punten.

Adviesverlagingen

Sun Microsystems kreeg adviesverlagingen van analisten, nadat het vrijdag een onverwachts verlies over het afgelopen kwartaal had gepresenteerd.

Het bedrijf had last van "macro-economische onzekerheid", waardoor veel orders uitbleven. Het aandeel ging met 23 procent onderuit. Ook andere technologiefondsen werden hierdoor naar beneden meegetrokken.

Winsten

Donderdag hadden de Amerikaanse aandelenmarkten nog hun sterkste winsten in vier maanden beleeft. Goede macrocijfers over industriële productie en consumentenuitgaven volgden een dag nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente met een kwart procentpunt had verlaagd om de economie verder aan te zwengelen.

Ook vrijdag kwamen positieve macrocijfers naar buiten. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid bracht meevallende cijfers over de banengroei.

In april gingen weliswaar 20.000 banen verloren, maar dat was aanzienlijk minder dan de 80.000 waar analisten van uit gingen. Ook de werkloosheid kwam lager uit dan verwacht.

Olieprijs

De olieprijs steeg vrijdag in New York tot 116 dollar per vat, nadat hij de afgelopen week was gedaald als gevolg van onder meer de stijgende dollar. De gunstige Amerikaanse macrocijfers speelden hierin een rol.

Met een gezondere Amerikaanse economie zal er meer olie worden geconsumeerd, is de gedachtengang van handelaren. Turkse aanvallen op Koerdische rebellen in Irak leidden tot onzekerheid over de olieaanvoer, wat ook prijsopdrijvend werkte.

Olieconcern Chevron rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf profiteerde van de hoge olieprijs in het eerste kwartaal. Het aandeel won 0,4 procent.

Yahoo

Beleggers wachtten vrijdag met spanning op meer informatie rond de overnamestrijd van Microsoft om internetbedrijf Yahoo.

Nu Yahoo niet is ingegaan op een bod ter waarde van 29 dollar per aandeel, wordt elk moment een beslissing van Microsoft verwacht of de softwaregigant met een vijandig bod zal komen. Microsoft stond vrijdag 0,5 procent in de min. Yahoo steeg daarentegen met 6,9 procent.

Euro

De euro noteerde 1,5415 dollar, tegen een stand van 1,5570 dollar aan het einde van de Europese handelsdag donderdag.