AMSTERDAM - De Europese beurzen beleefden in navolging van de Amerikaanse en Aziatische markten een goede dag. Vooral de technologiefondsen en de financials waren populair.

De AEX-index van hoofdfondsen in Amsterdam sloot 5,65 punten, oftewel 1,2 procent, hoger op 481,21 punten. De Midkap eindigde op 671,17 punten. Dat is een winst van 13,46 punten, oftewel 2,0 procent. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten volgens voorlopige cijfers respectievelijk 1,4 procent en 1,5 procent hoger. De beurs in Londen boekte een winst van 2,1 procent.

Beleggers hadden op de laatste handelsdag van een, door feestdagen, rustige handelsweek weinig nieuws voorhanden. Donderdag waren de Amerikaanse beurzen al flink hoger gesloten. Dit was voor de markt vrijdagochtend reden om de weg omhoog te kiezen.

Macrocijfers

Meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten deden in de middag nog een duit in het zakje. Het ging om een meevallend banenverlies dat met 20.000 lager was dan de verwachte 80.000 banen. Ook cijfers over fabrieksorders, die in maart met 1,4 procent zijn gestegen tegen een verwachte stijging van 0,2 procent, werden goed ontvangen.

De fondsen van chipmakers waren in heel Europa populair. In Frankfurt won Infineon 5 procent en in Parijs ging chipmaker STMicroelectronics 4,3 procent omhoog. In de AEX-index op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML de koploper met 4,5 procent. In de Amsterdamse MidKap-index won toeleverancier aan de chipindustrie, ASM International 4,7 procent.

TomTom

Ook de andere technologiefondsen in de AEX waren in de top van de index te vinden. Producent van navigatieapparatuur TomTom won 2,6 procent, nadat het woensdag nog 3,9 procent had verloren. En producent van consumentenelectronica Philips steeg 2,0 procent.

De financiële sector zat in Amsterdam ook de lift in navolging van een goede dag voor de Amerikaanse financials donderdag. ING steeg 2,6 procent, Fortis 2,1 procent en verzekeraar Aegon ging 3,3 procent omhoog.

Verliezers

De AEX kende slechts twee verliezers. Chemieconcern Akzo Nobel verloor 0,5 procent. Ook het aandeel van maker van digitale kaarten Tele Atlas daalde 0,5 procent.

In de MidKap werd over de hele linie winst geboekt. Bovenaan de index voor middelgrote fondsen was voedingsmiddelenproducent CSM te vinden. Het aandeel steeg 7,1 procent.

De euro noteerde na sluiting van de handel 1,5570 dollar, tegen 1,5454 dollar bij het einde van de handel woensdag.