NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag voor het eerst deze week met winst gesloten. De handel op Wall Street kreeg steun van onder meer Boeing, Microsoft en Apple, terwijl de financiële fondsen opnieuw terrein moesten prijsgeven door teleurstellende resultaten van de Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de handel met een winst van 42,99 punten (0,3 procent) op 12.763,22 punten.

De breed georiënteerde S&P 500 noteerde 3,99 punten (0,3 procent) hoger op 1379,93 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 28,27 punten, ofwel 1,2 procent, naar 2405,21 punten.

Boeing

Boeing eindigde 4,5 procent hoger in de hoofdfondsenindex. De vliegtuigbouwer meldde een winststijging in het eerste kwartaal van 38 procent tot 1,2 miljard dollar.

Ook houdt het bedrijf vast aan zijn verwachtingen voor de rest van dit jaar. Sigarettenfabrikant Philip Morris steeg 3,9 procent, dankzij goede winstvooruitzichten voor dit jaar.

Microsoft

Microsoft stond 4 procent hoger in de Dow. De softwaregigant liet weten niet van plan te zijn het bod van 44,6 miljard dollar op internetbedrijf Yahoo! te verhogen.

Farmaceut Schering-Plough kwam met veel beter dan verwachte cijfers en steeg 6,6 procent.

Ambac

De financials stonden echter weer onder druk nadat Ambac een veel groter dan verwacht verlies bekendmaakte over het eerste kwartaal.

Het verlies bedroeg 1,66 miljard dollar vergeleken met een winst van 213 miljoen dollar vorig jaar. Het aandeel kelderde daarop 42,6 procent.

Citigroup

Branchegenoot MBIA verloor 33,8 procent en Citigroup, de grootste bank van de Verenigde Staten, koerste 1,7 procent omlaag.

Zakenbank JPMorgan Chase verloor 1,1 procent en verzekeraar AIG daalde 3,1 procent in beurswaarde.

Apple

De Nasdaq kon profiteren van het aandeel Apple. Apple komt nabeurs met cijfers en beleggers verwachten sterke resultaten van de producent van de populaire muziekspeler iPod en de iPhone. Het aandeel sloot 1,7 procent hoger.

Safeco

Verzekeraar Safeco sprong 45,8 procent omhoog. Het bedrijf wordt voor 6,2 miljard dollar overgenomen door branchegenoot Liberty Mutual.

Liberty betaalt een premie van 51 procent op de slotkoers van Safeco op dinsdag. Met de overname ontstaat het op vier na grootste verzekeringsconcern in de VS.

De euro noteerde vrijwel onveranderd vergeleken met 1,5887 dollar bij het slot van de Europese handel.