TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is dinsdag lager gesloten. De Nikkei-index verloor 1,1 procent tot 13.547,82 punten.

Het koersgemiddelde van de Japanse beurs stond onder druk van Nissan (min 3,6 procent) en andere autofabrikanten. Die verloren terrein doordat de yen op de valutamarkt aan kracht won. Dat tast de exportpositie aan van de automakers. Toyota Motors verloor 2,6 procent en Honda leverde 2,7 procent in.

Los hiervan leken beleggers te hebben besloten om hun winsten te verzilveren, na vijf handelsdagen met stijgende koersen.

Financiële fondsen

De koersen van financiële fondsen werd gedrukt door hernieuwde zorgen over de kredietcrisis. Maandag kwam de Bank of America met teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal. In Japan werd Mizuho Financial daar de dupe van met een verlies van 5,1 procent. Ook Sumitomo Mitsui verloor 4,3 procent.

Ook elders in Azië gingen graadmeters op de terugtocht. De Kospi in Seoul stond aan het einde van de handel 0,7 procent lager. In Australië daalde de All Ordinaries 0,6 procent. De Hang Seng-index in Hongkong slaagde erin om de handelsdag positief af te sluiten, na aanvankelijk lager te hebben gestaan. De graadmeter sloot 0,9 procent hoger op 24.939,15 punten.