AMSTERDAM - Opkomende en ontwikkelde aandelenmarkten over de hele wereld zijn hard geraakt gedurende het eerste kwartaal van 2008. Gemiddeld verloren zij respectievelijk 10,6 procent en 8,95 procent.

Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's in zijn maandelijkse terugblik op de wereldwijde aandelenbeurzen. De volatiliteit en onzekerheid op de aandelenmarkten werd in de eerste drie maanden van het jaar aangewakkerd door recordprijzen voor grondstoffen, de zwakkere dollar en de potentiële wereldwijde impact van een mogelijke Amerikaanse recessie. Maar ook het feit dat tienjarige Amerikaanse staatsobligaties hun laagste koers naderden speelde mee, zegt Senior Index Analyst Howard Silverblatt van Standard & Poor's.

Van de 26 ontwikkelde aandelenmarkten ter wereld wist alleen Luxemburg in het eerste kwartaal een positief rendement te boeken. De Luxemburgse beurs won 2,1 procent. De hardste klappen werden geïncasseerd door IJsland, dat 32,4 procent verloor, Hong Kong, met een min van 18,1 procent en Griekenland, dat 14,9 procent zag verdampen.

Wat opkomende markten betreft, verloren vijftien van de 26 landen terrein gedurende de eerste drie maanden van het jaar. De best presterende aandelenbeurzen waren die van Marokko, Pakistan en Chili. De zwakste broeders werden aangevoerd door Turkije, India en China.