NEW YORK - Beleggers op Wall Street vonden het donderdag weer tijd om in aandelen te stappen, vooral door een gunstig handelsbericht van supermarktgigant Wal-Mart. Technologiefondsen waren gewild dankzij een aantal bemoedigende analistenrapporten over de sector.

Aandelenhandelaren lieten zich niet afschrikken door slechte berichten van zakenbank Lehman Brothers.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot op een stand van 12.581,98 punten. Dat betekent een winst van 54,72 punten, ofwel 0,4 procent. De S&P 500-index klom 6,06 punten (0,5 procent) tot 1360,55 punten. Schermenbeurs Nasdaq kreeg er 29,58 punten (1,3 procent) bij en sloot op 2351,70 punten.

Wal-Mart

Wal-Mart eindigde de handel met een 1 procent hogere aandelenkoers. Het concern verhoogde donderdag zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal, ondanks een tegenvallend omzetcijfer in maart.

Ook het technologieconcern Apple was donderdag populair. Dat had te maken met de zakenbank JPMorgan die zijn winstverwachting voor het concern naar boven had bijgesteld. De bank heeft hoge verwachtingen van de verkoop van de draagbare MacBook. Aandelen Apple sloten 2,1 procent hoger.

Intel

Het chipconcern Intel maakte een koerssprong van 3,1 procent, goed voor de eerste plek in de Dow. Bank of America liet zich donderdag positief uit over de gehele sector. De bank heeft becijferd dat de chipvoorraden zijn afgenomen.

Het internetbedrijf Yahoo! noteerde een plus van 3 procent. Volgens Amerikaanse media overweegt mediaconcern News Corp mee te doen met Microsoft in de geplande overname van het bedrijf. Dat zou leiden tot een samenvoeging van de populaire netwerksite MySpace van News Corp met Yahoo! en MSN van Microsoft.

Investeringsfondsen

Zakenbank Lehman Brothers moest 0,7 procent inleveren. Het concern maakte donderdag bekend drie investeringsfondsen te hebben geliquideerd. Op de lijst van Dow-fondsen verloren de financials JPMorgan en Bank of America respectievelijk 1 en 0,2 procent.

Op het macro-economische vlak werd donderdag bekend dat vorige week 357.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat is fors lager dan de 385.000 waarop analisten hadden gerekend.

Begrotingstekort

Ook werd bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort over de eerste helft van het financiële jaar 2008 is uitgekomen op een recordbedrag van 311,4 miljard dollar vergeleken met 258,4 miljard dollar over de eerste zes maanden van het boekjaar 2007.

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de Amerikaanse handel op 1,5740 dollar tegen 1,5755 dollar bij het slot van de Europese beurzen.