AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn de dag met licht rode cijfers uitgegaan. De dreiging van meer verliezen in de financiële sector leidde tot een negatieve stemming. Onder invloed van een positieve stemming op Wall Street namen de verliezen in Europa in het laatste handelsuur wat af.

De AEX-index op het Damrak sloot 1,79 punten, ofwel 0,4 procent, in de min op 459,48 punten. De index voor middelgrote fondsen, de Midkap, daalde 3,38 punten (0,5 procent) tot 638,69 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt leverden rond de 0,3 procent in.

De stemming op Wall Street was donderdag na de opening licht positief. Een goede winstverwachting van supermarktgigant Wal-Mart droeg hieraan bij.

ING

De financiële fondsen leverden in nadat Lehman Brothers donderdag bekendmaakte dat het drie beleggingsfondsen heeft geliquideerd. "De financials sleuren eraan en de plussen hebben weinig gewicht", zo karakteriseerde handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect de stemming op het Damrak. ING verloor 1,6 procent en Aegon 1,2 procent. Fortis zakte 0,9 procent.

De grote verliezer op het Damrak was TomTom. Nadat het aandeel dinsdag bijna 14 procent verloor en woensdag 2,2 procent zakte, daalde het donderdag bijna 4 procent. Het effectenhuis Petercam raadde beleggers aan het aandeel te verkopen. Petercam sluit niet uit dat TomTom na een winstverwachting eerder deze week, met meer negatieve verrassingen zal komen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal maakte vandaag bekend de overname van drie Russische mijnen te hebben afgerond. Het fonds verloor 0,5 procent.

Het Damrak kende weinig winnaars. In de AEX noteerde telecombedrijf KPN, als een van de weinigen een plus van 1,3 procent. In de Midkap liet onder anderen fabrikant van printers en kopieermachines Océ een stijging zien. Het aandeel sloot 3,2 procent hoger. Ook bodemonderzoeker Fugro (plus 2,1 procent) en kabelproducent Draka Holding zaten in de lift.

Macrocijfers

Uit de Verenigde Staten kwamen nog enkele macrocijfers. Het Amerikaanse handelstekort in maart viel hoger uit dan verwacht, 62,32 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op 57,50 miljard dollar. Het cijfer over het aantal uitkeringsaanvragen vorige week was met 385.000 lager dan verwacht.

De Europese beurzen reageerden nauwelijks op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Deze liet de rente onveranderd op 4 procent. De Britse centrale bank verlaagde, volgens verwachting, het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten naar 5 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de handel 1,5755 dollar tegen 1,5805 dollar bij het slot woensdag.