TOKIO - In navolging van het lagere slot op Wall Street op woensdag, dook de Japanse beurs donderdag in de rode cijfers. Dat kwam door nieuwe zorgen over de stand van de Amerikaanse economie.

De bekendmaking dat de orders voor machines in Japan in februari met ruim 12 procent zijn gedaald, vesterkte het negatieve sentiment.

De Nikkei-index sloot op 12.945,30 punten, een verlies van 166,59 punten ofwel 1,3 procent. Ook de Australische All Ordinaries leverde 1,2 procent in. In Seoul won de Kospi-index juist 0,6 procent en de Hang Seng in Hongkong sloot met een winst van 0,8 procent op 24.187,10 punten.

In Japan leed onder meer robotfabrikant Fanuc onder de slechte stemming. Het aandeel verloor 6,2 procent. Ook andere exporteurs, zoals Toyota (min 1,4 procent) verloren terrein, onder meer als gevolg van de hogere stand van de yen.

Dreamliner

Luchtvaartmaatschappijen zagen hun koersen eveneens dalen nadat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voor de derde keer een vertraging bij de levering van de nieuwe toestellen, type Dreamliner, bekend had gemaakt. Onder meer All Nippon Airline en Japan Airlines gingen in Tokio met respectievelijk 1,9 en 2,3 procent omlaag.

Handelshuizen profiteerden de stijgende prijzen van grondstoffen. Mitsubishi Corp kreeg er 2,1 procent bij en Itochu Corp steeg met 1,8 procent.