NEW YORK - De stemming op Wall Street was woensdag het grootste deel van de dag negatief, vooral door een winstalarm van het logistieke concern UPS.

Dat wakkerde de angst onder beleggers aan dat de problemen van de verzwakte huizenmarkt in de Verenigde Staten zijn overgeslagen naar andere delen van de economie.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een verlies van 49,18 punten, ofwel 0,4 procent, op een stand van 12.527,26 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index zakte 11,05 punten (0,8 procent) naar 1354,49 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 26,64 punten (1,1 procent) daalde tot 2322,12 punten.

UPS

UPS waarschuwde dinsdag na het sluiten van de beurs dat de winst in het eerste kwartaal lager uitvalt dan verwacht door de zwakkere Amerikaanse economie en hogere brandstofkosten. Dit werd door beleggers afgestraft met een 3,7 procent lagere aandelenkoers.

Morgan Stanley

Ook zakenbank Morgan Stanley zorgde voor een domper. Het bankconcern liet weten dat het aantal illiquide beleggingen in het eerste kwartaal is toegenomen en dat het moeilijker is geworden om deze op waarde in te schatten.

Morgan Stanley verloor hierop 2,8 procent en ook de rest van de sector werd mee omlaag getrokken. Lehman Brothers en Goldman Sachs gingen respectievelijk 7,2 en 2,7 procent achteruit.

Olieprijs

Verder maakten beleggers zich zorgen over de olieprijs die woensdag een nieuw record bereikte van 112,21 dollar per vat. Een onverwachte daling van de olievoorraden in de VS was de oorzaak van de scherpe stijging van ruim 3 procent.

Marktvorsers vrezen dat de dure olie de consumentenbestedingen verder onder druk zal zetten en de bedrijfswinsten zal aantasten.

Citigroup

Aanvankelijk gingen de Amerikaanse beurzen hoger van start. Bankconcern Citigroup bood bij de opening nog steun door het nieuws over een mogelijke verkoop van een pakket risicovolle bedrijfsleningen.

Maar uiteindelijk bleef er niets over van de koerswinst van Citigroup. Het aandeel van de grootste bank van de Verenigde Staten sloot met een verlies van 0,8 procent.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende stijger onder de Dow-fondsen met een plus van 4,8 procent, ondanks nieuws over verdere vertragingen met het toestel Dreamliner. De levering van de nieuwe Dreamliner loopt extra vertraging op.

Daarmee is het project al vijftien maanden achter op schema. Desondanks hield Boeing vast aan zijn financiële vooruitzichten voor dit jaar en dat stuwde het aandeel.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5820 dollar tegen 1,5805 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.