AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag lager de handel uitgegaan. Een tegenvallend macro-economisch cijfer uit de Verenigde Staten drukte de stemming. Verder wachtten beleggers vooral af tot volgende week het kwartaalcijferseizoen op stoom komt.

De toonaangevende AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot op 461,27 punten, een verlies van 0.7 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen einigde vrijwel vlak op 642,07 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,1 tot 0,8 procent omlaag.

Vanaf volgende week worden beleggers weer bedolven onder kwartaalresultaten van bedrijven. Dan moet duidelijk worden hoe hard de kredietcrisis de winsten van ondernemingen heeft geraakt. De markt is daar ongerust over na een regen van winst- en omzetwaarschuwingen in de afgelopen dagen.

TomTom

TomTom was het laatste Nederlandse bedrijf dat door economische tegenspoed de verwachtingen moest temperen. De producent van navigatiesystemen ging dinsdag al keihard onderuit op de beurs. Woensdag was het aandeel weer een van de sterkste dalers onder de hoofdfondsen met een min van 2,3 procent.

De financiële sector zat opnieuw in de hoek waar de klappen vielen. Aegon moet mogelijk afschrijven op zijn Amerikaanse kredietportefeuille als de VS in een recessie belanden. De verzekeraar verloor na die mededeling 2,7 procent. ING kreeg een afwaardering en daalde 2,9 procent. Fortis daalde 1,1 procent.

TNT

Ook de post- en pakketbezorger TNT behoorde tot de grotere verliezers in de AEX. Dat had onder meer te maken met een winstwaarschuwing van de Amerikaanse concurrent van zijn pakketdivisie. TNT werd 2,8 procent minder waard. Branchegenoot Deutsche Post ging in Frankfurt 2,3 procent omlaag.

Het chemieconcern DSM was met een plus van 1,7 procent een van de winnaars onder de hoofdfondsen. Het bedrijf kreeg een koersdoelverhoging van Crédit Suisse. Branchegenoot Akzo Nobel boekte eenzelfde koerswinst. Koploper was Tele Atlas, dat zonder direct aanwijsbare oorzaak 3,1 procent steeg. Ook telecomconcern KPN was in trek na een opwaardering: plus 0,8 procent.

Shell

Shell eindigde in Amsterdam 0,7 procent hoger. Het olieconcern profiteerde van de stijging van de prijs van ruwe olie tot bijna 111 dollar per vat van 159 liter. Dat gebeurde na het nieuws dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen week zijn geslonken. BP en Total wonnen 1,6 en 1,3 procent.

In de MidKap blonk biotechbedrijf Crucell uit dankzij een licentieovereenkomst met een Koreaans bedrijf die op dinsdag bekend werd gemaakt. Crucell won 5 procent. DSM was in trek na een positief analistenrapport. De voedingsmiddelenproducent werd 4,8 procent meer waard.

Euro

De dollar zakte verder weg na de bekendmaking van een sterke en onverwachte daling van de groothandelsvoorraden in de VS. Mede daardoor noteerde de euro aan het einde van de beurshandel in Europa een koers van 1,5805 dollar, tegen 1,5700 dollar een dag eerder.