NEW YORK - De effectenbeurzen in de Verenigde Staten verkeerden dinsdag de gehele dag in mineurstemming. De handel stond onder druk door tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal belangrijke concerns en teleurstellende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

De branchevereniging van makelaars The National Association of Realtors maakte dinsdag bekend dat de huizenverkopen in de Verenigde Staten over februari tot het laagste punt sinds 2001 zijn gedaald.

Banken

Daarnaast zette de publicatie van notulen van de meest recente rentevergadering door het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) de beurzen extra onder druk. De Fed acht het waarschijnlijk dat de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2008 zal krimpen wegens de verslechterende huizenmarkt.

Beleggers

Ook beleggers maken zich steeds meer zorgen over de economische ontwikkelingen en het nieuwe kwartaalcijferseizoen. "De economie is weer wat zwakker geworden, er wordt gesproken over recessie en de bedrijfscijfers vallen wat tegen", zei een handelaar in New York.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een verlies van 35,99 punten, ofwel 0,3 procent, op 12.576,44 punten. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 7 punten (0,5 procent) naar 1365,54 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 16,07 punten (0,7 procent) daalde naar 2348,76 punten.

Concerns

Financiële concerns zaten in de hoek waar de rake klappen vielen nadat Washington Mutual, de grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, liet weten een verlies te verwachten van 1,1 miljard dollar in het eerste kwartaal. Het concern moet 3,5 miljard dollar afschrijven wegens verliezen op leningen.

Ook gaat het concern minder dividend uitkeren. Dat temperde het optimisme onder beleggers dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is. Het aandeel Washington Mutual ging 10 procent omlaag.

Dow-fondsen

Maandag schoot Washington Mutual echter nog 29 procent omhoog door een gerucht over een enorme kapitaalinjectie voor het concern. Deze speculaties werden dinsdag bevestigd. Onder de Dow-fondsen presteerden vooral de financials Citigroup, Bank of America en AIG slecht met verliezen variërend van 2,7 tot 3,1 procent.

Technologie

De technologiesector had het moeilijk nadat de chipconcerns AMD en Novellus Systems met zwakke vooruitzichten naar buiten waren gekomen. Aandelen AMD verloren hierop 4,9 procent, terwijl Novellus een koersverlies voor de kiezen kreeg van 8,1 procent. In de Dow werd chipgigant Intel ruim 3 procent minder waard.

Alcoa

Alcoa, een van 's werelds grootste aluminiumproducenten, noteerde een min van 0,7 procent. Het concern maakte maandag nabeurs bekend dat de winst in het eerste kwartaal is gehalveerd tot 303 miljoen dollar vergeleken met een jaar eerder.

Euro

Op de valutamarkt stond de euro aan het einde van de Amerikaanse handel op 1,5710 dollar tegen 1,5700 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.