AMSTERDAM - De beleggers op de Europese aandelenmarkten beleefden dinsdag een negatieve handelsdag. Zij kregen een stortvloed van winst- en omzetwaarschuwingen over zich heen van belangrijke Europese en Amerikaanse concerns.

Toch kon een deel van de verliezen van eerder op de dag aan het einde van de handel worden ingelopen.

Op het Damrak kelderde TomTom bijna 14 procent, nadat de producent van navigatieapparatuur waarschuwde voor een lagere jaaromzet. TomTom moest een omzetwaarschuwing geven, omdat winkeliers de prijzen van oude voorraden in januari en februari sterk hebben verlaagd vanwege de komst van nieuwe systemen.

AMD

Technologiefondsen waren de gebeten hond, nadat de Amerikaanse chipproducent AMD maandag nabeurs zijn omzetverwachting verlaagde. De chipmachinefabrikant ASML ging hierop 6,3 procent onderuit. Op de beurs in Frankfurt maakte branchegenoot Infineon een soortgelijke duikeling.

De AEX-index van hoofdfondsen sloot, na een aantal sterke handelsdagen, 0,2 procent lager op 464,44 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde op 641,92 punten, een verlies van 0,7 procent. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,4 tot 0,7 procent achteruit.

BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas kwam ook met tegenvallende vooruitzichten voor het zakenbankonderdeel vanwege het slechte handelsklimaat. De bank verloor 0,8 procent en zette ook andere Europese banken op verlies.

Een tussentijds handelsbericht van de leverancier van kantoorartikelen Corporate Express zorgde eveneens voor een domper. Uit de cijfers bleek dat het in de eerste drie maanden minder hard is gegroeid dan in het voorafgaande kwartaal. Het hoofdfonds verloor 0,5 procent, na eerder op de ochtend aanzienlijk lager te hebben gestaan.

Randstad

Een andere opvallende verliezer op het Damrak was Randstad. Het aandeel van het uitzendconcern daalde met 5,4 procent, nadat uit de resultaten van concurrent Michael Page was gebleken dat de uitzendsector tekenen van verzwakking vertoont.

De euro noteerde dinsdag 1,57 dollar precies. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt op 1,5715 dollar.