AMSTERDAM - Producent van navigatieapparatuur TomTom heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lager dan verwachte omzet behaald. Dat meldde TomTom dinsdag in een tussentijds handelsbericht.

De onderneming verscheepte rond de 2 miljoen navigatieapparaten in de eerste drie maanden van het jaar. Daarmee wordt naar verwachting een omzet behaald van tussen de 260 miljoen en 270 miljoen euro. Dat is minder dan het resultaat in het eerste kwartaal van vorig jaar toen de omzet 296 miljoen euro bedroeg.

Hoewel TomTom in het tweede kwartaal nieuwe apparaten op de markt zal introduceren, verwacht het bedrijf niet "dat de volgende drie kwartalen het lagere eerste kwartaal goed zullen maken". Het bedrijf zal bovendien de prijzen voor zijn producten verlagen.

Omzet

Voor het hele jaar verwacht TomTom een omzet te realiseren van tussen de 1,8 miljard en 2 miljard euro. Daarmee stelt het bedrijf de omzetverwachting naar beneden bij. Bij de presentatie van de jaarcijfers van 2007 eind februari zei het bedrijf nog te rekenen op een omzet van tussen de 2 miljard en 2,2 miljard euro. In 2007 bedroeg de omzet 1,74 miljard euro.

Wel gaat TomTom ervan uit een winstmarge van 40 procent te behalen, in lijn met de doelstellingen voor de lange termijn.

Het bedrijf zei verder dat de markt voor persoonlijke navigatiesystemen in het eerste kwartaal in Europa met 40 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Amerika zag TomTom de markt zelfs verdubbelen.