AMSTERDAM - Corporate Express is in het eerste kwartaal minder hard gegroeid dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De autonome omzetgroei in de Verenigde Staten bedroeg 2 procent, terwijl in het vierde kwartaal vorig jaar een groei op eigen kracht werd gehaald van 3 procent.

In Europa haalde de handelaar in kantoorartikelen een autonome groei van 3 procent tegen een omzetstijging van 5 procent in het vierde kwartaal van 2007. Dat heeft Corporate Express dinsdag bekendgemaakt.

De omzetstijging in de VS, waar het concern meer dan de helft van de omzet vandaan haalt, komt overeen met de verwachtingen van analisten. De groei in Europa valt licht tegen, daar hadden de marktvorsers gerekend op een omzettoename van 4 tot 5 procent.

Ommezwaai

Volgens Corporate Express tonen de resultaten aan dat, ondanks de onzekere economische vooruitzichten, de onderneming in staat is om beter te presteren dan de markt. De vorig jaar ingezette ommezwaai, meer nadruk op de klanten, begint vruchten af te werpen, aldus de onderneming. Dat vertaalde zich in het vierde kwartaal van vorig jaar al in een omzetgroei op eigen kracht in de VS, na een lange periode van krimp.

Corporate Express repte in het tussentijdse handelsbericht met geen woord over Staples, de Amerikaanse rivaal die een vijandig bod op de onderneming heeft uitgebracht van 7,25 euro per aandeel, ofwel 2,5 miljard euro in totaal.

Bod

Met de nieuwste resultaten zal het management van Corporate Express proberen de aandeelhouders te overtuigen niet in te gaan op het bod omdat deze de onderneming 'substantieel' onderwaardeert. Corporate Express maakte dinsdag tevens bekend een nieuwe kredietfaciliteit te hebben afgesloten voor de komende jaren van in totaal 580 miljoen euro.

Later op de dag komen de eigenaren van Corporate Express bijeen voor de algemene aandeelhoudersvergadering. De onderneming maakt op 7 mei de volledige resultaten van het eerste kwartaal bekend met daarbij een toelichting op de voortgang van de nieuwe strategie.