TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is de handelsweek maandag met flinke winst begonnen. De Nikkei-index kreeg er 1,2 procent bij en sloot op de hoogste stand in vijf weken. Onder meer handelshuizen profiteerden van de hogere prijzen voor olie en metaal.

De beursindex sloot op 13.450,23 punten, een winst van 157,01 punten. In Seoul was de handel rustiger. De Kospi-index kreeg er 0,4 procent bij. De winst van de Australische All Ordinaries bedroeg eveneens 0,4 procent. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een winst van 1,3 procent op 24.578,76 punten.

In Tokio boekte handelshuis Mitsui & Co een winst van 8,5 procent. Ook Mitsubishi Corp kreeg er 4,3 procent bij. Staalfabrikant Nippon Steel verloor juist 3,4 procent door het vooruitzicht op een prijsstijging van 200 procent voor steenkool die vanaf komende maand geldt.

Softbank

Softbank won 6,3 procent na een upgrading. Exporterende bedrijven konden zich eveneens in de aandacht van beleggers verheugen na een lichte stijging van de dollar ten opzichte van de yen. Een lagere yen maakt Japanse producten goekoper in de VS. Sony kreeg er 2,6 procent bij en Caon 1,8 procent.