BRDO - De gemiddelde inflatie in de landen met de euro zal dit jaar waarschijnlijk hoger uitkomen dan de 2,6 procent die in februari nog werd geraamd. Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische en Monetaire Zaken) heeft dat vrijdag gezegd bij EU-beraad.

In maart bleek dat de prijzen 3,5 procent hoger waren dan een jaar geleden, een recordniveau sinds de invoering van de euro. Aanvankelijk verwachtte men dat de inflatie later dit jaar zou terugkeren onder de 2 procent. Die verwachting komt niet uit.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die het beraad van euroministers voorzit, sprak vrijdag over een "ongelooflijke inflatie". Hij verklaarde die door de dure olie, voeding en grondstoffen. Hij wijst verder op de hogere btw in enkele landen.

Hoog

Hij verwacht wel enige daling dit jaar, "maar de inflatie blijft op een niveau dat we moeten beschouwen als te hoog. Dit is geen prijsstabiliteit", zei Juncker, de langstzittende minister van Financiën van de EU.

De hoogste inflatie is momenteel in Slovenië. De prijzen zijn daar 6,9 procent hoger dan een jaar geleden. Nederland ziet de prijzen ook oplopen, maar vergeleken met andere eurolanden valt dat erg mee.

Tweede ronde

De euroministers waarschuwen dat de inflatie nog verder oploopt als werknemers fors hogere lonen krijgen. "We moeten een tweede ronde inflatie voorkomen. Loonkosten zijn daarvoor absoluut doorslaggevend", zei ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Hij kritiseert landen die de lonen automatisch verhogen met de consumentenprijsindex, zoals België en Luxemburg. Die jagen de inflatie vanzelf omhoog.

Armen

Trichet en Juncker zeiden dat ook de vakbonden de inflatie zo moeten helpen bestrijden. "Inflatie raakt vooral de armen", zei Juncker. "De multimiljonairs hebben geen probleem met duurdere voeding. Voor mijzelf maakt het niet uit."

Trichet en Almunia benadrukten dat de loonmatiging voor iedereen moet gelden, dus ook voor de topdirecteuren.