AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de handelsweek positief afgesloten. De AEX-index liep voorop, mede door een flinke stijging van de financiële concerns. Ook het logistieke bedrijf TNT boekte een mooie koerswinst.

De AEX, de hoofdindex van de beurs in Amsterdam, sloot met een winst 5,51 punten (1,2 procent) op 460,81 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, steeg 0,7 procent tot 639,01 punten. Parijs en Frankfurt stegen 0,3 procent, terwijl Londen 1 procent aandikte.

Binnen de AEX was TNT een opvallende stijger. Tegen het einde van de handel maakte het aandeel een flinke opmars. Bij het slot had TNT 4,9 procent gewonnen tot 24,85 euro. Handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect kon de koersbeweging niet verklaren. "Ik heb niets gezien", aldus Geels. De handelaar sprak van "een rustige handelsdag".

Financiële fondsen

Andere stijgers binnen de AEX waren financiële fondsen. Na donderdag nog klappen te hebben opgelopen, wonnen Fortis, ING en Aegon 0,6 tot 4,1 procent. Op de beurs in Zürich ging UBS met 3,3 procent omhoog. Een belangrijke aandeelhouder (een voormalige topman van de bank) pleit voor de opsplitsing van de Zwitserse bank.

Het positieve slot van de handelsweek betekende dat beleggers een tegenvallend arbeidsmarktrapport uit de Verenigde Staten in de wind sloegen. Ook op Wall Street bleef de impact van het rapport beperkt. In elk geval tot het slot van de Europese beurzen.

De reden erachter is dat beleggers speculeren op een nieuwe renteverlaging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed). Tegenvallende economische gegevens versterken de kans dat dit gebeurt. Een verlaging van de rente is over het algemeen positief voor aandelenbeurzen.

Grondstoffen

Grondstoffengerelateerde aandelen deden het goed op de Europese effectenmarkten. Dat kwam door het omhoog schieten van de prijzen van onder meer maïs, rijst, metalen en olie. Op de beurs in Londen was mijnbouwbedrijf Antofagasta met 4 procent een van de koplopers. Staalconcern ArcelorMittal boekte in Amsterdam een koerswinst van 2,2 procent.

Oliefondsen toonden een verdeeld beeld. Shell won in Amsterdam 0,9 procent. BP eindigde in Londen op een plus van 1,1 procent. Total verloor 0,7 procent in Parijs, na het nieuws dat een Chinees staatsfonds een belang heeft genomen in het bedrijf.

Crucell

In de MidKap was Crucell met een winst van 5,1 procent een opvallende stijger. Het biotechnologiebedrijf profiteerde van een koersdoelverhoging door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. MidKapfonds Wavin sloot 1,5 procent lager. De producent van buizen en leidingsystemen was niet gewild wegens een door Wavin verwachte groeivertraging in Centraal- en Oost-Europa.

"Het bedrijf merkt dat banken als gevolg van de kredietcrisis minder bereid zijn om geld uit te lenen voor de financiering van de bouw van huizen, kantoren en winkelcentra. Wavin is erg afhankelijk van de bouwactiviteiten in die regio", aldus een vermogensbeheerder.

De euro kostte vrijdagmiddag 1,5730 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de Europese munt 1,5665 dollar waard.