NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street hebben gedurende de handelsdag een licht verlies omgezet in winst. De beurzen wisten de koerswinst vast te houden door een beter dan verwacht macrocijfer over de dienstensector. Met name energie- en mijnfondsen deden een ander, tegenvallend macrocijfer vergeten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot donderdag 0,2 procent hoger, met een winst van 20,20 punten op 12.626,03 punten. De S&P 500-index noteerde een winst van 0,1 procent op 1369,31 punten. De schermenbeurs Nasdaq pluste 0,1 procent winst op 2363,30.

Beleggers lieten zich donderdagochtend in eerste instantie leiden door een tegenvallend cijfer over het aantal aanvragen voor een uitkering. Die stegen opnieuw en staan nu op de hoogste stand sinds september 2005.

Recessie

Bovendien zeurden de woorden van Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke nog door. De bankier acht het mogelijk dat de economie van de VS in een recessie terechtkomt. De verwachting dat in de tweede helft van het jaar herstel zal optreden, stelde beleggers niet gerust.

Een minder grote krimp van de dienstensector deed de koersen stijgen. De zogeheten inkoopmanagersindex kwam in maart uit op 49,6 punten. In januari stond de index nog op 44,6 punten, de laagste stand ooit. De Amerikaanse dienstensector is goed voor 80 procent van de economische activiteit in de VS en omvat sectoren als banken, luchtvaart en horeca.

Opening

"We zijn van een slappe opening gebaseerd op slappe macrocijfers naar winst gegaan", aldus een econoom. "De markt kijkt vooruit en houdt rekening met de ontwikkeling van sterkere groei." De grootste stijgers op de beurzen in New York waren energie- en mijnfondsen dankzij een stijging van de olieprijs en verder oplopende metaalprijzen.

Aluminiumconcern Alcoa was een van de grootste stijgers onder de Dowfondsen. Het aandeel noteerde een winst van 5,8 procent.

Merrill Lynch

Technologiefonds Research in Motion, het bedrijf dat onder meer BlackBerry's maakt, noteerde 5,9 procent hoger. Het bedrijf profiteerde van beter dan verwachte resultaten en een sterke vooruitblik. Zakenbank Merrill Lynch kreeg er 1,2 procent bij omdat het niet verwacht nieuw kapitaal te hoeven aantrekken.

Farmaciebedrijf Schering-Plough maakte voorbeurs bekend 10 procent van zijn personeelbestand te willen schrappen. Zo hoopt het concern ongeveer 1,5 miljard dollar per jaar aan kosten te besparen. Het Dowfonds noteerde 11 procent hoger. Branchegenoot Merck ging mee omhoog en noteerde 3,4 procent in de plus.

Cisco Systems, bekend van apparatuur voor onder meer draadloos internet, kreeg van zakenbank UBS een adviesverlaging. Het aandeel dook omlaag en noteerde 2,9 procent lager.

Op de valutamarkt stond de euro donderdag op 1,567 dollar tegen 1,568 dollar bij het slot van Wall Street woensdag.