AMSTERDAM - De Europese graadmeters zijn donderdag de handelsdag in de min geëindigd. Een beter dan verwacht macrocijfer uit de Verenigde Staten deed de beurzen even opleven, maar dit bleek onvoldoende om ze de plus in te trekken.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 0,4 procent lager, een verlies van 1,65 punten, op 455,30 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 1,3 procent tot 634,35 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen rond de 0,5 procent achteruit.

Voorzichtig

De Amerikaanse dienstensector bleek vorige maand minder hard te zijn gekrompen dan werd verwacht. Hierop werkten Europese beleggers van wat de verliezen weg. Maar in het algemeen deden zij het al de hele dag wat voorzichtig aan, na de stevige koerswinsten van de afgelopen dagen.

De meest opvallende daler op het Damrak was de fabrikant van printers en kopieermachines Océ. Het aandeel kelderde 8,9 procent in de MidKap. Beleggers waren niet te spreken over de kwartaalcijfers van de onderneming. "Het bedrijf heeft last van economische tegenwind in de Verenigde Staten", concludeerde Bastiaan van Ede, handelaar bij ING.

Overname

Bij de hoofdfondsen was Heineken met 1,9 procent een van de vijf stijgers in de AEX. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft de bierbrouwer groen licht gegeven voor de overname van de activiteiten van de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle in België, Finland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Chemie- en verfconcern Akzo Nobel mocht zich de koploper van de AEX-index noemen met 2,3 procent winst. Het bedrijf heeft de verkoop van twee onderdelen van het overgenomen Britse ICI aan het Duitse Henkel afgerond. Ook olieconcern Shell behoorde tot de stijgers. Het aandeel sloot met een plus van 1,7 procent. Dat had te maken met de opgelopen prijzen van ruwe olie.

Daler

De maker van navigatiesystemen TomTom kreeg een dreun, nadat de Amerikaanse branchegenoot Garmin met een omzetwaarschuwing kwam. Het fonds was met 3,8 procent de sterkste daler in de AEX.

De financiële fondsen, die de afgelopen dagen hun koersen enorme sprongen zagen maken, verging het ook slecht. In Amsterdam verloren ING, Fortis en Aegon 1,7 tot 3,1 procent. "Winstnemingen. De financials hebben het waanzinnig goed gedaan de laatste dagen", aldus Van Ede.

Bonussen

Bij de kleinere fondsen sprong OPG in het oog met een 8 procent lagere aandelenkoers. De uitbater van apotheken en medicijnengroothandel kwam onder druk te staan nadat minister Ab Klink van Volksgezondheid plannen aankondigde om bonussen en kortingen van medicijnfabrikanten aan apothekers af te schaffen.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,5665 dollar tegen 1,5615 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.